ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις και άλλες τροπολογίες

Εικόνα του άρθρου ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις και άλλες τροπολογίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2017, 00:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά τροπολογιών για τον ΕΝΦΙΑ, την επιστροφή φόρου, τους αγρότες, αλλά και τη συγκρότηση επιτροπής για την εξίσωση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών ακινήτων κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου 2018. 

Με άλλη διάταξη ρυθμίζεται νομοθετικά η άμεση επιστροφή φόρου για εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ, εφόσον το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. 

Επίσης, με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα αντικαθίσταται ο όρος «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα». Η συγκεκριμένη τροποποίηση ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται ανάλογα με τον κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη από τη δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.

Όσον αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, δίνεται η δυνατότητα 2μηνης παράτασης (έως τις 31 Οκτωβρίου 2017) για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το 2016, λόγω μη έγκαιρης ταυτοποίησης τους, χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπρόθεσμης υποβολής.

Ακόμη τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή από το φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ή κάθε είδους έπαθλα που προσφέρονται μέσω προγράμματος δημοσίων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση καρτών ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών.

Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να επισπευσθεί η «εξίσωση» των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές. 

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξίσωσης εμπορικών και αντικειμενικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017, έτσι ώστε το 2018 ο σχετικός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back