ΚΟΣΜΟΣ

Ενεργειακή κρίση: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν εισαγωγές από τη Ρωσία

Εικόνα του άρθρου Ενεργειακή κρίση: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν εισαγωγές από τη Ρωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2022, 21:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας μια εκστρατεία πίεσης στη Μόσχα σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα, η Αγγλία είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σταδιακά στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και θα τις τερματίσει έως τα τέλη του 2022

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, από το live blog του Τύπου Ιωαννίνων


«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Το μπρεντ στο μεταξύ, έφτασε τα 130 δολάρια σήμερα.

Η ΕΕ δεν θα ακολουθήσει με το ίδιο βήμα. Σήμερα, παρουσίασε τις προτάσεις της για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν το 2030, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε έναν προμηθευτή που μας απειλεί ρητά», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, να διαφοροποιήσουμε τον εφοδιασμό μας με φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα και να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όσο πιο γρήγορα στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο, σε συνδυασμό με περισσότερη ενεργειακή απόδοση, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και θα κυριαρχήσουμε στο ενεργειακό μας σύστημα», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω συνιστούν μια ενεργειακή κρίση, την Τρίτη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία του πλανήτη.

Στο πεδίο των μαχών, οι μάχες συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και κατά περίπτωση η εκκένωση πόλεων όπως το Σούμι. Παράλληλα, διάχυτη είναι η φήμη ότι η Ρωσία ετοιμάζει απόψε "μεγάλη επίθεση" στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος  της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία  που διήρκεσε μιάμιση ώρα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι  για τις τελευταίες εξελίξεις στην στρατιωτική επίθεση που έχει  εξαπολύσει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Οι δύο πρόεδροι «έκαναν μια μακρά ανασκόπηση για το σύνολο των  ανθρωπιστικών θεμάτων, την πρωτοβουλία για την ασφάλεια των πυρηνικών  σταθμών και τέλος μια ανασκόπηση για τις εν εξελίξει συζητήσεις στη  Γκόμελ», διευκρινίζει η προεδρία.

Ο Μακρόν έχει πολύ τακτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι: οι  δύο άνδρες συνομίλησαν προχθές Κυριακή έπειτα από μια συνομιλία ανάμεσα  στον Γάλλο πρόεδρο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που αφιερώθηκε  σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ασφάλεια μετά την κατάληψη του πυρηνικού  σταθμού της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τον ρωσικό στρατό.

Ο Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί αργότερα τον υπουργό Εξωτερικών των  ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back