Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ενέργεια και χρηματοδοτήσεις απασχολούν τους Δήμους

Εικόνα του άρθρου Ενέργεια και χρηματοδοτήσεις απασχολούν τους Δήμους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2022, 19:12
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το ενεργειακό ζήτημα, παρότι κατά τόπους αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ προσπαθούν να ανανεώσουν το προφίλ «σωτήρα» της κυβέρνησης, απειλεί τους Δήμους. Αυτό είναι εδώ και καιρό γνωστό, παρότι (και) ο Δήμος Ιωαννιτών φέρεται να προϋπολογίζει το 2023, χωρίς να υπολογίζει ακριβώς την αύξηση των δαπανών.

Σχετικά με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η ΠΕΔ Ηπείρου ζητάει αφενός αύξηση της χρηματοδότησης, αφετέρου αποσαφήνιση των μέτρων που θα πρέπει να τηρούν οι Δήμοι για την εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να πετύχουν τον εθνικό στόχο.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ το αίτημα για μεγαλύτερη ενίσχυση παραμένει, η κυβέρνηση προειδοποίει με διακοπές χρηματοδότησης για όσους Δήμους δεν πετύχουν τη μείωση του κόστους. Ο κ. Ντακαλέτσης επανέλαβε το αίτημα ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων που θα διαθέτουν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά τους, με την προϋπόθεση ότι το παραγόμενο ρεύμα θα γίνεται δεκτό στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΠΕΔ Ηπείρου συνεδρίασε ενόψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ (ξεκινάει 21 Νοεμβρίου στον Βόλο), συζήτησε και αποφάσισε την πρόταση που θα καταθέσει ο πρόεδρός της, Χρήστος Ντακαλέτσης.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε ο νέος τρόπος χρηματοδότησης, που εντάσσει διαφορετικά κριτήρια, από το πληθυσμιακό, οπότε, σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, θα ωφεληθούν οι μικρότεροι Δήμοι.

«Επόμενα κριτήρια θα είναι η αποκέντρωση που έχει να κάνει με τις κοινότητες και τους οικισμούς, η έκταση των Δήμων - αναμένεται να αποτελέσει βασικό κριτήριο - η νησιωτικότητα και ορεινότητα αντίστοιχα και τέλος, ο μόνιμος πληθυσμός της τελευταίας απογραφής που θα συνυπολογίζεται» ανέφερε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΕΔ ζητάει να αποσαφηνιστεί το κριτήριο της ορεινότητας, καθώς και να αυξηθεί το ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τα 1,4 δισ. ευρώ σήμερα στα 1,7 δισ. Τέλος, ζητάει να μη μειωθεί η χρηματοδότηση κανενός Δήμου, με το νέο σύστημα.

Σε άλλα ζητήματα, η ΠΕΔ ζητάει να παραμείνουν στις θέσεις τους εργαζόμενοι-ες του «Βοήθεια στο Σπίτι», που με βάση την τελευταία προκήρυξη μένουν εκτός μονίμων πινάκων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back