Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Energean: Επιστρέφει με γεώτρηση το 2023

Εικόνα του άρθρου Energean: Επιστρέφει με γεώτρηση το 2023
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2022, 20:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «σήμα» για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου», στο πλαίσιο των εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με το σχέδιο της Ε.Ε. για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται λοιπόν σε έξι περιοχές, μεταξύ των οποίων η Ήπειρος –«σε σημείο όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία» όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σε τρεις ενέργειες: δημιουργία μιας νέας task force, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων, νομοθετικές παρεμβάσεις για διευκόλυνση των ερευνών και επιστολή τους παραχωρησιούχους με την οποία θα ζητείται να καταθέσουν άμεσα τις προθέσεις τους.

Η Energean Oil, που διαχειρίζεται το «οικόπεδο Ιωαννίνων» (καταλαμβάνει περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας), δηλώνει πάντως έτοιμη. «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωρούμε στην πρώτη γεώτρηση που θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 20 και πλέον χρόνια, στην περιοχή της Ηπείρου στο νομό Ιωαννίνων, μακριά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες από περιβαλλοντικής πλευράς περιοχές, και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες να δουν το παράδειγμα του Πρίνου» αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία διευκρινίζει ότι η ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 στο νομό Ιωαννίνων και στην εκτέλεσή της «θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας».

Και συνεχίζει: «Η σεισμική έρευνα που διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο σε έξι, συνολικά, Δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση». 

Στις 31 Μαρτίου στο 3ο Power & Gas Forum στην Αθήνα, η διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Εnergean Κατερίνα Σάρδη είχε αναφέρει: «Η εταιρία αποτιμά τους στόχους φυσικού αερίου στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων με βάση την επεξεργασία και την ερμηνεία των δεδομένων που αντλήθηκαν στη διάρκεια της τελευταίας σεισμικής έρευνας και τα οποία δείχνουν ότι στην περιοχή υπάρχουν αναλογίες προς το διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Δέλβινο της Αλβανίας».

Η διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο είχε προκαλέσει τα προηγούμενα χρόνια έντονες αντιδράσεις, με Δήμους και πολίτες να αντιδρούν έντονα.

Η σύμβαση μίσθωσης του «οικοπέδου» των Ιωαννίνων είχε κυρωθεί το 2014 στο κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas (80%)-Petra Petroleum (20%), με την τελευταία να αποχωρεί λίγα χρόνια μετά. Το 2017 εμφανίστηκε η Repsol, αποκτώντας το 60% του κοινοπρακτικού σχήματος. Ο ισπανικός κολοσσός αποχώρησε από το σχήμα τον Μάρτιο του 2021, με το 100% να ανήκει πια στην Energean, η οποία είναι ελληνική εταιρία.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back