ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Αμφίρροπα αποτελέσματα

Εικόνα του άρθρου Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Αμφίρροπα αποτελέσματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2022, 10:02
ΚΟΣΜΟΣ

Σαν… σίκουελ των προεδρικών εκλογών εξελίχθηκαν οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Κερδισμένοι είναι μάλλον οι Δημοκρατικοί, όχι όμως γιατί κατάφεραν να αυξήσουν την απήχησή τους, αλλά γιατί απέφυγαν την καθίζηση που έδειχναν οι προβλέψεις.

Επίσης, κερδίζοντας κάποιες καίριες πολιτείες και περιμένοντας ακόμα 3 αναμετρήσεις, ενδέχεται να αλλάξουν τους συσχετισμούς στη Γερουσία ή να μην επιτρέψουν στους Ρεπουμπλικάνους κάποια πλεονεκτήματα που είχαν μέχρι τώρα.

Η εκπροσώπηση σε Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια- στη Γερουσία δεν έχει ακόμη κριθεί. Από αυτές εξαρτάται ο έλεγχος του σώματος. Αν το αποτέλεσμα είναι «Χ», τότε η ψήφος της (Δημοκρατικής) αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, θα κρίνει τα αμφίρροπα αποτελέσματα.

Οι προβλέψεις των αμερικάνικων τηλεοπτικών δικτύων λένε ότι οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν 48 έδρες στη Γερουσία έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων. Ειδικότερα, από τις 35 έδρες της Γερουσίας που κρίνονται στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές, οι Δημοκρατικοί κερδίζουν 12 (σε Βερμόντ, Ιλινόι, Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέτικατ, Μέριλαντ, Νέα Υόρκη, Νιου Χάμσιρ, Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Πενσιλβάνια, Χαβάη) και οι Ρεπουμπλικάνοι 20 (Άινταχο, Άιοβα, Αλαμπάμα, Αλάσκα, Άρκανσο, Βόρεια Καρολίνα, Βόρεια Ντακότα, Γιούτα, Ιντιάνα, Κάνσας, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μισούρι, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Οκλαχόμα, Ουισκόνσιν, Οχάιο, Φλόριντα).

Η Τζόρτζια θα κριθεί σε επαναληπτικές εκλογές τον Δεκέμβριο και ίσως είναι αυτή που θα κρίνει την υπεροχή. Ούτε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ ούτε ο Ρεπουμπλικάνος Χέρσελ Γουόκερ, ο αφροαμερικάνος μπακ του αμερικάνικου ποδοσφαίρου που δηλώνει ενάντιος στις αμβλώσεις, εξασφαλίζουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Αν ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τελικά τις άλλες δύο εκκρεμείς πολιτείες, το αποτέλεσμα δεν θα έχει σημασία στην τελική εικόνα του Κογκρέσου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτούν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εν τέλει, το «κόκκινο κύμα» που περίμεναν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήρθε και δεν επιβεβαιώθηκε έτσι κάποια τάση ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών. Ως «λιγάκι απογοητευτικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ο ακροδεξιός πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Ο δε potus Μπάιντεν δήλωσε ότι «ήταν μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» και πως είναι «μειοψηφία στους Ρεπουμπλικάνους οι υποστηρικτές του Τραμπ».

Βέβαια, ο φερόμενος ως βασικός αντίπαλος του πρώην προέδρου, Ρον ντε Σάντις, είναι ένας εξίσου σκληρός εκπρόσωπος της αμερικάνικης Δεξιάς και επανεξελέγη άνετα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, CNN)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back