ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας Συριανός από τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένας Συριανός από τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2019, 10:02
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στην περιοχή της Πεντέλης, υπάρχει ένας ακόμα «ανύποπτος δρόμος» των Ιωαννίνων, που φέρει το όνομα ενός σημαντικού ανθρώπου: του Δημητρίου Βικέλα.

Ο Βικέλας ήταν λογοτέχνης, αλλά έγινε ευρέως γνωστός ως πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη, στη Σύρο, το 1833 και από την πλευρά της μητέρας του Σμαράγδας Μελά, καταγόταν από τα Γιάννενα. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και καταγόταν από τη Βέροια, με επιχειρηματική δραστηριότητα σε Οδησσό, Σύρο, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη.

Ο Βικέλας μπήκε μέτοχος στην εταιρία των θείων του, Βασιλείου και Λέοντα Μελά και έζησε για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο. Εκεί, ήταν από τους ιδρυτές του ελληνικού σχολείου, ενώ η απήχησή του εκτός των συνόρων, συνέβαλε στην εκλογή του στη θέση του προέδρου, στη Διεθνή Επιτροπή για την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το λογοτεχνικό του έργο, είναι γνωστό κυρίως από το μυθιστόρημα του 1879 «Λουκής Λάρας». Έχει επίσης μεταφράσει ξένα κείμενα, όπως παραμύθια του Άντερσεν και έργα του Σαίξπηρ, αλλά και καταγράψει ταξιδιωτικές εμπειρίες σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Εξαιτίας κυρίως των συγγενικών του δεσμών εντάχθηκε στην Ελληνική Εταιρεία και το 1897 οργάνωσε με δικά του έξοδα πλωτό νοσοκομείο για τους τραυματίες από το μέτωπο της Ηπείρου.

Πέθανε το 1908 στην Κηφισιά, στην Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back