Oikonomou pisoi
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ένας πονηρός Πορτογάλος στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένας πονηρός Πορτογάλος στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2018, 01:43
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Γκομέζ ντε Φαρία πέθανε σήμερα στα 82 του. Γεννήθηκε το 1936 στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας, μετανάστευσε σύντομα όμως στην Αργεντινή, όπου έπαιξε στο Μαϊπού, προάστιο του Μπουένος Άιρες και στο «στολίδι» του, την Τσακαρίτα.

Σε ηλικία 35 χρονών είχε ήδη εγκαταλείψει την ενεργό δράση και αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα, μαζί με την ελληνίδα συζυγό του. Η πρώτη ομάδα που προπόνησε, ήταν η Μαριτίμο στην Πορτογαλία και έξι μήνες αργότερα, ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Δεν ήταν απλά ένας προπονητής του ΠΑΣ, αλλά ο άνθρωπος που μέσω αυτού, ήρθε η «στρατιά» των Αργεντίνων. Ο ντε Φαρία έπεισε την τότε διοίκηση του ΠΑΣ, αντί να δώσουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές για να φέρουν τον Γιάννη Δανδέλη από τη Βέροια, να φέρει αυτός με τα ίδια χρήματα, περισσότερους παίκτες από την Αργεντινή: Εντουάρντο Ριγκάνι Κοντογεωργάκης, Χοσέ Πάστερνακ για αρχή και λοιποί.

Ο ντε Φαρία (δεξιά στη φωτό, μαζί με τον Φέρεντς Πούσκας) έγινε ο βασικός μεσάζοντας για αργεντίνους παίκτες στην Ελλάδα για χρόνια, φέρνοντας μεταξύ άλλων τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ως... Μπουμπλή. Έμεινε στον ΠΑΣ για δύο χρόνια και κατόπιν πήγε στον Παναθηναϊκό, όπου δούλεψε ως... τα πάντα: από διερμηνέας μέχρι βοηθός προπονητή και πρώτος προπονητής σε διάφορα μικρότερα ποδοσφαιρικά τμήματα, καθώς και στη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα. Ένα μεγάλο κομμάτι της καριέρας του, το σύνδεσε με τις ομάδες του Βόλου, Νίκη και Ολυμπιακό.
Για την απώλειά του, ο ΠΑΣ εκφράζει τα συλλυπητήριά του και τον αποχαιρετά: «'Στρατηγέ', καλό ταξίδι…"
Η κηδεία του ντε Φαρία θα γίνει το Σάββατο στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο Χολαργού


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back