Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένας πολυπράγμων φιλόλογος από τη Βίτσα

Εικόνα του άρθρου Ένας πολυπράγμων φιλόλογος από τη Βίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2020, 11:08
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ένα μικρό στενό, παράλληλο στην οδό Βηλαρά, φέρει το όνομα ενός από τους πρώτους σημαντικούς φιλολόγους και μεταφραστές αρχαίων κειμένων στη μετεπαναστατική Ελλάδα, του Δημητρίου Σάρρου.

Ο Σάρρος καταγόταν από τη Βίτσα, Ο παππούς του, ο οποίος έφερε το ίδιο όνομα, ήταν μαθητής του Ψαλίδα και αργότερα, έμπορος στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, στην Κωνσταντινούπολη και στην Οδησσό.

Ο Σάρρος της… πινακίδας, γεννήθηκε το 1870, στη Βίτσα και αυτός. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία και σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών.

Ξεκίνησε την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία στον Πειραιά και κατόπιν, στη Λάρνακα και τη Λευκωσία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1902, για να διδάξει στις Σέρρες και στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί, συμμετείχε στο Μακεδονικό Κομιτάτο.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να στηρίξετε με μια συνδρομή πατώντας εδώ:

Αργότερα, δίδαξε στο Εθνικό Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο, στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, ενώ διετέλεσε από τους πρωτεργάτες του Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Το 1910 θα φυλακιστεί από τις τουρκικές αρχές και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σάρρος θα απελαθεί και θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Διορίστηκε γυμνασιάρχης στην Κέρκυρα και αργότερα, εκπαιδευτικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας. Από το 1926, ήταν μέλος του συμβουλίου της Ριζαρείου Σχολής.

Υπήρξε επίσης τέκτονας, μέλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Ο δρόμος αρχικά έφερε το όνομα του Μεθοδίου Ανθρακίτη και άλλαξε στη δεκαετία του ’60, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Ο Σάρρος δημοσίευσε κριτικές και πραγματείες πάνω σε έργα προγενέστερων, όπως για παράδειγμα το «Ηπειρωτικόν Γλωσσάριον» του Αραβαντινού, μεταφράσεις αρχαίων ποιητών κ.α. Επίσης, ήταν και ο ίδιος ποιητής, επηρεασμένος από τον Κρυστάλλη και τον Βηλαρά.

Πέθανε το 1937 στην Αθήνα.


Πηγές:

Σάρρος, Δημήτριος Μ., Παρατηρήσεις εις το Ηπειρωτικόν γλωσσάριον του Π. Αραβαντινού, Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως, 1921

Τζιόβας, Φρίξος, Κατάλογος Συγγραφέων Περιοχής Ζαγορίου. (Από τον Μεθόδιο Ανθρακίτη έως σήμερα), Το Ζαγόρι μας, 1990

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back