Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας περίεργος τύπος μπήκε στο στούντιο

Εικόνα του άρθρου Ένας περίεργος τύπος μπήκε στο στούντιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2019, 21:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 44 χρόνια, οι Pink Floyd έβγαλαν ακόμα ένα concept άλμπουμ, το οποίο ήταν το ένατο κατά σειρά κυκλοφορίας. «Ακόμα ένα»; Όχι ακριβώς.

Το Wish you Where Here ήταν μια λογική ακολουθία στο δεινοσαυρικού εκτοπίσματος, σύλληψης, μουσικού αποτυπώματος, εμπορικής επιτυχίας κ.λπ. κ.λπ. Dark Side of the Moon, αν και ένα κομμάτι των οπαδών της μπάντας απογοητεύτηκe λίγο από την περαιτέρω «εμπορική στροφή».

Τι συζητάμε όμως ακριβώς εδώ; Οι Floyd ήταν η μπάντα που μερικά χρόνια πριν είχε κυκλοφορήσει  τρία άλμπουμ που καθόρισαν για πάντα τη μουσική ψυχεδέλεια. Ακόμα και όταν «έστριψαν» μουσικά μετά το Obscured by Clouds (άντε, από το More και μετά), παρέμεναν ένα συγκρότημα-μήτρα μουσικών ιδεών.

Το Wish you Where Here είχε κομμάτια που ήταν ογκολιθικά, όπως τα εννιά μέρη του Shine on you Crazy Diamond, είχε εκείνη την αγγλική ειρωνεία στο Have a Cigar και τη συνθετική μαεστρία στο ίσως καλύτερο κομμάτι του, το Welcome to the Machine.

Όλα αυτά όμως ήταν πολύ σχετικά. Το πλατύ κοινό που κάτι είχε πιάσει με το Time και το Money, θα μάθαινε οριστικά και αμετάκλητα τη μπάντα ως «εκείνους που έγραψαν το Wish you Where Here».

Οι Floyd έβαλαν στο δίσκο όλο το συναισθηματικό φορτίο της εποχής. Στις 5 Ιουνίου του 1975, λίγο πριν το γάμο του Ντέιβιντ Γκίλμορ και ενώ το συγκρότημα τέλειωνε τη μίξη του Shine on you Crazy Diamond, στο στούντιο μπήκε ένας κάπως ευτραφής τύπος με ξυρισμένο κεφάλι και φρύδια.  Κανείς δεν τον αναγνώρισε, μέχρι που ο Γκίλμορ είπε στους υπόλοιπους ότι ο άγνωστος, ήταν ο Σιντ Μπάρετ. Αγνώριστος, με μια πλαστική σακούλα στο χέρι, μιλούσε «χωρίς να είναι εκεί» όπως είπε αργότερα ο Στορμ Θόργκενσον, γραφίστας που δούλευε τότε με τους Floyd.

Κάποιοι έβαλαν τα κλάματα. Ο Μπάρετ παρέστη στη δεξίωση μετά το γάμο του Γκίλμορ, έφυγε χωρίς να πει αντίο και κανείς τους δεν τον ξανάδε ζωντανό. Ένα από τα συγκλονιστικότερα μουσικά μυαλά του κόσμου και συνυδριτής των Floyd, πέθανε 31 χρόνια αργότερα, χωρίς να επανέλθει ποτέ, ψυχικά. Το Shine on you Crazy Diamond αναφέρεται σε αυτόν.

Το ομώνυμο Wish you Where Here, ένα «απλό κάντρι κομμάτι», ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές των Γκίλμορ-Γουότερς που ποτέ δεν τα πήγανε και υπέροχα, ως γνωστόν. Αμφότεροι πάντως, το αναγνωρίζουν ως ένα από τα καλύτερα αυτής της διαστημικής μπάντας…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back