Από την άνοιξη ήδη, όπως κάθε χρόνο, ο «Αώος» και το ταίρι του επέστρεψαν στην Ήπειρο, αφού διένυσαν περισσότερα από 6.000 χλμ., για να φωλιάσουν στη λεκάνη του ποταμού Αώου. Το ζευγάρι των ασπροπάρηδων τρέφεται καθημερινά στην περιοχή της Κόνιτσας, ενώ επισκέπτεται τακτικά και την ταΐστρα που κατασκευάστηκε στην περιοχή από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Το ταξίδι και οι διαδρομές του «Αώου» έχει καταγραφεί χάρη στον πομπό που φέρει στην πλάτη του ο «Αώος» από το 2015.
Φέτος, όμως, όπως κάνει γνωστό η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το ζευγάρι δεν αποτελεί τους μοναδικούς επισκέπτες στην περιοχή. Για πρώτη φορά, έκανε την εμφάνισή του ένας νεαρός ασπροπάρης, ηλικίας τριών ετών περίπου, ο οποίος απαθανατίστηκε να απολαμβάνει το γεύμα του από την κάμερα παρακολούθησης που είναι τοποθετημένη στον χώρο της ταΐστρας.
Επίσης, τη φετινή χρονιά έδωσε το παρών στην Ήπειρο και άλλος ένας ασπροπάρης ιταλικής καταγωγής, ο «Diego». Ο «Diego», ο οποίος πέρασε δύο φορές από την Ήπειρο, είναι ένας νεαρός ασπροπάρης που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία το 2018 και σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη διατήρηση του ασπροπάρη στην Ιταλία.
Δυστυχώς όμως ο πληθυσμός του ασπροπάρη ή αλλιώς του κουκάλογου στην Ήπειρο και γενικότερα στην Ελλάδα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό κάθε παρατήρηση και πληροφορία για τον ασπροπάρη είναι πολύτιμη, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας. Σε αυτό το σημείο, η Εταιρεία ευχαριστεί τους φίλους και τις φίλες του ασπροπάρη όπως και τα μέλη του τοπικού Δικτύου Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα, για την προθυμία με την οποία ενημερώνουν καθημερινά τους τοπικούς συνεργάτες της Ορνιθολογικής για την παρουσία των κουκάλογων.
«Ευχόμαστε η φετινή χρονιά να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τους γύπες-σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης και οι περιπλανώμενοι ασπροπάρηδες να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου στο μέλλον, μιας περιοχής με πολλά κουκάλογα, απαλλαγμένη από τον μεγαλύτερο εχθρό τους: τα δηλητηριασμένα δολώματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Και μια σημείωση: Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει.