ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένας νομπελίστας στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένας νομπελίστας στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2019, 17:11
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο  κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ και καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Technion του Ισραήλ, δρ Aaron Ciechanover, θα επισκεφθεί τα Γιάννενα και την Αθήνα στις 27-28-29 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στις 27 Νοεμβρίου, ο δρ Ciechanover θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα δώσει διάλεξη με θέμα «O σημαντικός ρόλος της ηθικής σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής προόδου» (The important role of ethics in an era of fast technological progress).   Στην τελετή θα παραβρεθεί ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. 

Ο δρ Ciechanover έλαβε το βραβείο Νομπέλ Χημείας το 2004  μαζί τους καθηγητές Avram Hershko και Ιrwin Rose για την ανακάλυψη του μορίου Ubiquitin που αποτελεί μέρος του μηχανισμού απαλλαγής και ανανέωσης των πρωτεϊνών των κυττάρων σε ζωντανούς οργανισμούς. Τυχόν δυσλειτουργία του μηχανισμού στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί όγκους, δηλαδή καρκίνο.  Με βάση την ανακάλυψη του Ισραηλινού επιστήμονα και των συναδέλφων του, έχουν αναπτυχθεί φάρμακα για την καταπολέμηση κάποιων ειδών καρκίνου. 

Ο Δρ. Ciechanοvor γεννήθηκε στη Χάιφα το 1947. Σπούδασε ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Νοσοκομείο Hadassah, ενώ έλαβε διδακτωρικό στις Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Technion. Από το 1977, διεξάγει έρευνες και διδάσκει στο Technion, ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στον κόσμο στην τεχνολογία και τις επιστήμες.  

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα διοργανώνεται από τον Σύλλογο Φίλων του Technion. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back