ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Αλβανία

Εικόνα του άρθρου Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό στην Αλβανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2019, 10:43
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον επτά είναι οι νεκροί από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημίες και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών και σημειώθηκε στις 04.00 τοπική ώρα. Το επίκεντρο εντοπίσθηκε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Τουλάχιστον 150 ελαφρά τραυματισμένοι άνθρωποι παρουσιάσθηκαν στα νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, πόλη η οποία επλήγη ιδιαιτέρως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστέρλιου.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

«Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές  βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του,  υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα "κύμα" σεισμών, που όμοιό του  δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον  Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του  μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την  Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες  διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη  να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί. 

Στα Τίρανα  θα μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την  ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα, όπως ενημέρωσε μέσα από  τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη  βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που  έπληξε τη χώρα», σημειώνει ο κ. Δένδιας. «Επικοινώνησα ήδη με τον  υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο  θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα  Σκόπια».

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει «τη συμπαράσταση  της Ελλάδας στο λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες  του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα».

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον ενός τριώροφου  κτιρίου στο Δυρράχιο, σύμφωνα μια εκπρόσωπο του υπουργείου.

Ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας],  ήταν ο δεύτερος ισχυρός μέσα σε χονδρικά ένα δίμηνο, κατατρομοκρατώντας  χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, πολλοί με βρέφη στα χέρια,  ειδικά στην πρωτεύουσα.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα  βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό  Κέντρο (EMSC).

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η  εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που  κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη  σοβαρές ζημιές.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι  τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν  ελαφρείς τραυματισμούς, παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών  του νοσοκομείου των Τιράνων.



Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους εκτιμήθηκε από το EMSC ότι ήταν 5,3 βαθμών.

Ακόμη ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο κτίρια στα Τίρανα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το  Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας  (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από  χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Την ίδια περιοχή έπληξε σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών την 21η  Σεπτεμβρίου, που είχε προκαλέσει ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και  κατέστρεψε ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας  εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας  «εικοσαετίας ως τριακονταετίας» στη χώρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3