ΕΛΛΑΔΑ

Τίρανα-Ν. Δένδιας: Να μην επιτραπεί η εκδήλωση αναθεωρητισμών

Εικόνα του άρθρου Τίρανα-Ν. Δένδιας: Να μην επιτραπεί η εκδήλωση αναθεωρητισμών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2022, 20:14
ΕΛΛΑΔΑ

Η επιτάχυνση του διαλόγου στη βάση της υφιστάμενης πολιτικής συμφωνίας στα Τίρανα ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμό που θα επιτρέψει να κατατεθεί το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χάκα (Olta Xhaçka) κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη συνέχεια.

«Η επίλυση αυτού του ζητήματος, η επίλυση του εμπολέμου, και οι δύο άλλες συμφωνίες, οι συμφωνίες για την αποφυγή των συνοριακών επεισοδίων και για τη συντήρηση των μεθοριακών πυραμίδων, θα στείλει ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διακρατικών διαφορών», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Νομίζω, όντας μια σημαντική προσέγγιση, θα ανοίξει ένα νέο, μεγάλο κεφάλαιο στις άριστες, αμοιβαίες, κοινές μας σχέσεις», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Γιατί, δυστυχώς, έχουν κάνει την εμφάνισή τους τάσεις αναθεωρητισμού και περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου σε διάφορα σημεία του πλανήτη, έστω κι αν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Και το πιο εμφανές είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, καθώς και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα.

Και οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας τους στο εμπόριο, στις επενδύσεις. Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ειδικά για την περίπτωση του ποταμού Αώου.

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει, νομίζω, επί της αρχής, σε ένα πρόγραμμα προστασίας. Θα το ανακοινώσουν αργότερα, μέσα στο 2023, οι δύο πρωθυπουργοί μας. Νομίζω είναι κάτι πολύ σημαντικό και είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει και μια περιβαλλοντική συνείδηση, ιδίως στις νέες γενιές», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά την ενέργεια, τόνισε πως η συνεργασία μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχέσεων καλής γειτονίας.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι υπάρχει εύφορο έδαφος για περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία.

Αργότερα ο κ. Δένδιας θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο, καθώς και το σχολείο «Πρωταγωνιστές» στα Τίρανα.


Εκδήλωση αναθεωρητισμών

«Η Αλβανία έχει κάνει μια βασική επιλογή, να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα.

«Να κάνει αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να τοποθετηθεί στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και εμείς οι Έλληνες εκεί πιστεύουμε ότι ανήκει» επεσήμανε.

Όμως, πρόσθεσε, «αυτό συνεπάγεται και μια σειρά από παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές, τις οποίες η αλβανική πλευρά πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να υπηρετούν το βασικό της αφήγημα».

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Τουρκία καθεαυτή, ούτε έχει κανένα ζήτημα με το να συνεργάζονται με την Τουρκία».

«Αλλά, όμως, έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τον τουρκικό αναθεωρητισμό, όπως και με κάθε αναθεωρητισμό. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε παράμετρος πρέπει αφενός μεν να υπηρετεί την Ευρωπαϊκή ιδέα, αφετέρου να μην επιτρέπει την εκδήλωση αναθεωρητισμών στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.


Επισκέψεις

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας έκανε μια σειρά επισκέψεων σε εκπαιδευτικούς φορείς στην Αλβανία.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο και συνάντησε καθηγητές και μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Ακόμη «έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο στο σχολείο «Πρωταγωνιστές» και συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό», σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: Twitter

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back