ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένας καφές για το δρόμο με… περιβαλλοντικές ανησυχίες

Εικόνα του άρθρου Ένας καφές για το δρόμο με… περιβαλλοντικές ανησυχίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2017, 22:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η κατανάλωση coffee to go, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα παγκοσμίως, (βεβαίως και στα Γιάννενα, όπου η εικόνα συμπολιτών που περπατούν βιαστικά στον δρόμο πίνοντας στα γρήγορα έναν καφέ είναι καθημερινή), αρχίζει τελευταία να απασχολεί σοβαρά τους μαγαζάτορες, τους καταναλωτές και φυσικά πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Παράλληλα ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες απόπειρες για αναζήτηση εναλλακτικών. Πολλοί πελάτες συνοικιακών καφέ πηγαίνουν κάθε πρωί με το δικό τους ποτήρι από το σπίτι, ενώ ολοένα περισσότερες καντίνες σε εργασιακούς χώρους, φούρνοι και μικρά καφέ έχουν υιοθετήσει το σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων κυπέλλων.

Ο δήμος Βερολίνου μάλιστα θέλει να επεκτείνει την πρακτική δίνοντας κίνητρα σε καταστηματάρχες και καταναλωτές να χρησιμοποιούν κυπελλάκια πολλών χρήσεων. 

Οι καταναλωτές θα πρέπει μόνο να πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο την πρώτη φορά κι έπειτα θα μπορούν να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά το ίδιο κύπελλο στα συνεργαζόμενα καφέ. Επίσης όσοι καταναλωτές επιλέγουν επαναχρησιμοποιούμενα κυπελλάκια θα έχουν έκπτωση της τάξεως των 20 σεντ σε κάθε αγορά ροφήματος. 

Σύμφωνα με τον δημοτικό σχεδιασμό, το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Η απόφαση του δήμου Βερολίνου δείχνει το δρόμο προς το μέλλον», αναφέρει σχετικά η Στέφανι Ότερσταϊν από την ΜΚΟ Βοήθεια για το Περιβάλλον.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εάν το μέτρο επιτύχει, αναμένεται να επιφέρει διπλό όφελος: τόσο στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καφέ αλλά και τους καταναλωτές.


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ

Το Φράιμπουργκ είναι η πρώτη γερμανική πόλη, που από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει εισάγει πιλοτικά σε καφετέριες επιστρεφόμενα πλαστικά ποτήρια με δυνατότητα χρήσης έως 400 φορές για όσους παίρνουν τον καφέ τους καθοδόν.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα, σε πρώτη φάση πήραν μέρος 15 ιδιοκτήτες καφετεριών στο κέντρο της πόλης. Η αρχή έγινε με 5.000 ποτήρια, που διατέθηκαν στους πελάτες με ενέχυρο ένα ευρώ. Οι καταναλωτές μπορούσαν  στη συνέχεια να επιστρέψουν το άδειο ποτήρι στα συνεργαζόμενα καταστήματα παίρνοντας πίσω και το ένα ευρώ που έχουν πληρώσει.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back