Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας γλάρος από την Πολωνία στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένας γλάρος από την Πολωνία στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2020, 16:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο καστανοκέφαλος γλάρος αποτελεί έναν από τους χειμερινούς επισκέπτες της λίμνης των Ιωαννίνων. Ένα είδος αρκετά οικείο και στους Γιαννιώτες, καθώς είναι σχετικά άφοβο και απαντάται ακόμα και σε πολυσύχναστα μέρη της λίμνης, όπως η πλατεία Μαβίλη. Παρ’ όλα αυτά, η προέλευση των πουλιών ήταν άγνωστη έως τώρα…

Ένας από τους πολυάριθμους γλάρους εντοπίστηκε όμως ότι κατάγεται από την Πολωνία. Κατά την εργασία πεδίου στα τέλη Νοεμβρίου από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, σε συνεργασία με τον εξωτερικό συνεργάτη-βιολόγο Νίκο Μπούκα (και στο πλαίσιο του έργου «Παρακολούθηση ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή ευθύνης του ΦΔΛΠΙ»), παρατηρήθηκε πως ένας από τους πολλούς καστανοκέφαλους γλάρους στην παραλίμνια περιοχή της Mονής Ντουραχανίου έφερε ένα λευκό δακτυλίδι με έναν τετραψήφιο κωδικό στο πόδι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, έπειτα από σχετική αναζήτηση με βάση τον κωδικό του δακτυλιδιού, βρέθηκε πως ο χειμερινός επισκέπτης είχε γεννηθεί στην Πολωνία το 2011. Μάλιστα ο γλάρος όλα αυτά τα χρόνια είχε παρατηρηθεί από επανευρέσεις πως επιστρέφει για αναπαραγωγή στην Πολωνία κάθε άνοιξη, αλλά για πρώτη φορά φέτος επιβεβαιώθηκε πως διαχειμάζει στη λίμνη Παμβώτιδα, διανύοντας μια απόσταση 1.513 χιλιομέτρων.

«Ένα εξίσου σημαντικό δεδομένο αποτελεί το γεγονός πως ο συγκεκριμένος γλάρος είναι σχεδόν 10 ετών!» τονίζεται.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back