Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ένας δρόμος στην Ανατολή και μια πόλη

Εικόνα του άρθρου Ένας δρόμος στην Ανατολή και μια πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2022, 09:52
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στην Ανατολή, κάθετα στον κεντρικό της δρόμο, υπάρχει η οδός Σαφράμπολις.

Η έτσι και αλλιώς προσφυγική κωμόπολη που πλέον ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών, έχει αρκετές ονομασίες οδών που παραπέμπουν στις ρίζες των ιδρυτών της.

Η Σαφράμπολις ή Σαφρανπόλη όμως είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη και ο δρόμος, ένας από τους πιο παλιά ονομασθέντες, στην περιοχή.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Η Σαφράμπολη είναι στην Τουρκία, στην επαρχία Καραμπούκ, κοντά στο Παρθένιο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι μια από τις περιοχές που είχαν σημαντικό ελληνικό πληθυσμό, ιστορική και με το ποντιακό στοιχείο να ακμάζει εκεί, για αιώνες, από όταν ονομαζόταν Θεοδωρούπολη, στο Βυζάντιο.

Η πόλη έχει τεράστια παράδοση στην κοσμηματοποιΐα, με σπάνιες τεχνικές και υλικά. Ήταν επίσης σημαντικό κέντρο εμπορίου και μια από τις περιοχές με μεγάλη παραγωγή σαφράν. Κυρίως όμως, έγινε γνωστή για τις τεχνοτροπίες στην επεξεργασία του κοραλλιού, οι οποίες θεωρείται ότι διατήρησαν αντίστοιχες βυζαντινές.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι κάτοικοί της εκτοπίστηκαν κατά την ανταλλαγή πληθυσμών. Κυρίως εγκαταστάθηκαν σε Αθήνα, κατά δεύτερο λόγο στη Θεσσαλονίκη και κάποιοι, στην Ήπειρο. Στην Πρέβεζα «Σαφράμπολις» είναι μια παλιά ονομασία της περιοχής της Νικόπολης, που άλλαξε το 1927.

Η πόλη είναι από το 1994 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, για την πολύ καλά διατηρημένη οθωμανική αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στα κτίριά της. Μόνο στην παλιά πόλη, υπάρχουν 1.008 καταγεγραμμένα ιστορικά κτίρια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back