ΚΟΣΜΟΣ

Ένας «άνδρας της Δεξιάς» πρωθυπουργός της Γαλλίας

Εικόνα του άρθρου Ένας «άνδρας της Δεξιάς» πρωθυπουργός της Γαλλίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2017, 00:59
ΚΟΣΜΟΣ

Κλίση προς τα… Δεξιά παίρνει η νέα κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν με το διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ στη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει γνωστή αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε σήμερα κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ότι είναι ένας «άνδρας της Δεξιάς», που ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για το «γενικό συμφέρον», όπως ακριβώς «ο άνδρας της Αριστεράς» Μπερνάρ Καζνέβ, ο προκάτοχός του στο Ματινιόν.

Περίπου 20 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων (LR) και της δεξιάς Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI), μεταξύ των οποίων και συνεργάτες του Αλέν Ζιπέ και του Μπρουνό Λε Μερ, θεωρούν ότι οι αντίστοιχες «πολιτικές οικογένειές» τους θα πρέπει «να ανταποκριθούν στη χείρα που τείνει» ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία.

Ο διορισμός αυτός «συνιστά μια πολιτική πράξη σημαντικής εμβέλειας» και «η δεξιά και το κέντρο θα πρέπει να αντιληφθούν την πολιτική μεταμόρφωση που γίνεται μπροστά στα μάτια τους» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι 22 αιρετοί. 

Ο Εντουάρ Φιλίπ, 46 χρονών, είναι από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, επί χρόνια στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ και πρώην συνεργάτης του Μισέλ Ροκάρ.


ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Άμεση υπήρξε η αντίδραση μελών κομμάτων της Αριστεράς:

«Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός, όλα ξεκαθάρισαν. Προς τα Δεξιά! Ψηφοφόροι της Αριστεράς, κινητοποιηθείτε για να το αλλάξετε!», σχολίασε στο Twitter στενός συνεργάτης του Μπενουά Αμόν.

«Όλα είναι ξεκάθαρα: Με έναν δεξιό πρωθυπουργό, το Κοινοβούλιο χρειάζεται την Αριστερά», σχολίασε ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε δηλώσεις ο Ζαν Λικ Μελανσόν, αντέδρασε στον διορισμό του Εντουάρ Φιλίπ κάνοντας λόγο για ένα «ριψοκίνδυνο ζευγάρωμα», ο Μελανσόν ζήτησε από τους Γάλλους «να μην δώσουν πλήρεις εξουσίες στον Μακρόν και τον πρωθυπουργό του» στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Είναι απαραίτητη η συγκατοίκηση. Πρέπει να σχηματίσουμε μια πλειοψηφία διαφορετική από εκείνη του πρωθυπουργού, του συνονθυλεύματός του, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια συνεπή πολιτική δράση που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές, δημοκρατικές και οικολογικές προσδοκίες του λαού μας», εξήγησε.

Πηγή: Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back