Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας (ακόμα) άχρωμος απολογισμός

Εικόνα του άρθρου Ένας (ακόμα) άχρωμος απολογισμός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2022, 22:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεδρίαση απολογισμού ήταν η σημερινή (7 Ιουλίου) στο δημαρχείο Ιωαννίνων. Ήταν μια συνεδρίαση στην οποία επέστρεψαν μαζικά οι μάσκες, ελέω της νέας έξαρσης κρουσμάτων, αλλά έλειψε το ακροατήριο, τοσο δια ζώσης, όσο και στο youtube όπου προβαλλόταν ζωντανά η συνεδρίαση.

Ο σύμβουλος των Πολιτών για την Ανατροπή Βλάσης Παπαχρήστος διερωτήθηκε «τι ακριβώς κάνουμε σήμερα», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «αν θέλατε να γίνει απολογισμός, θα λέγατε πχ τι έγινε με το πρόγραμμα Ίριδα, τι εξοικονομήσατε, ποιους πόρους κ.λπ. Αυτό που φέρατε σήμερα, δεν ξέρω τι είναι».

Νωρίτερα, είχε κάνει τον απολογισμό ο συνήγορος του δημότη Χρήστος Πάνος, ο οποίος εστίασε σε ζητήματα όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου και οι καταγγελίες που δέχεται για τα αδέσποτα.

Ο κ. Πάνος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο νόμος δεν βοηθάει, ούτε όμως και οι φιλοζωικές οργανώσεις. Παρεμβαίνοντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Τσόλης είπε ότι «γίνονται τιτάνιες προσπάθειες που δεν τις ξέρουν όσοι έρχονται σε εσάς» και τον κάλεσε να… ενημερώνει για τις πρωτοβουλίες που παίρνει η δημοτική αρχή. Βέβαια, η δουλειά του συνηγόρου δεν είναι να ενημερώνει για τις δραστηριότητες μιας πολιτικής αρχής, ακόμα και αν αυτές είναι όντως υπαρκτές, αλλά να εξυπηρετεί τους πολίτες που, φαίνεται ότι δεν μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι-ες…

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στη στελέχωση. «Δεν έχουμε πάρει μόνιμο στέλεχος, 3 χρόνια τώρα» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει «ατέλειωτη γραφειοκρατία» και στις προσλήψεις οκταμηνιτών. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη για νέο οργανισμό στον Δήμο Ιωαννιτών».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι «το κεντρικό κράτος ποτέ δεν αγάπησε την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να είμαστε διεκδικητική αυτοδιοίκηση. Και δεν είμαστε τέτοια».

Ειδικά για τα αδέσποτα, είπε ότι η παράταξή του «δεν έθεσε θέμα κριτικής προς τη δημοτική αρχή, παρότι η πόλη είναι γεμάτη», αναγνωρίζοντας τα εγγενή προβλήματα που υπάρχουν.

«Από τα μέγιστα κακά της παρούσης δημοτικής αρχής είναι το έλλειμμα σεβασμού στη συνέχεια της διοίκησης. Αντ’ αυτού επέλεξε την επικοινωνιακή πολιτική ότι ‘δεν παραλάβαμε τίποτα’» είπε ο κ. Μπέγκας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της δημοτικής αρχής για την κεντρική πλατεία: «Σαμποτάρατε τη μελέτη, χάσατε το ΕΣΠΑ, τρώτε τώρα τον ‘Τρίτση’». Αργότερα, ο κ. Ελισάφ αντέτεινε ότι «δεν χάθηκε το ΕΣΠΑ, πήγαν σε άλλα έργα τα χρήματα».

Εκ μέρους της παράταξης Ιωάννινα_2023 ο Σπύρος Γκίζας άσκησε ιδιαίτερα έντονη κριτική στη δημοτική αρχή, αμφισβητώντας τον προγραμματισμό της, αλλά και τον απολογισμό της δραστηριότητάς της, με αναφορές σε πολλά σημεία. «Ο δήμος παραμένει στάσιμος, καθώς οι αυτοσχεδιασμοί σας δεν έχουν αρχή και τέλος. H προχειρότητα κυριαρχεί, ενώ σίγουρα, οι αιτίες δεν είναι ούτε η πανδημία της αντιπολίτευσης
ούτε η πανδημία του COVID-19 ούτε το χάος της ελληνικης γραφειοκρατίας ή οτιδήποτε άλλο σκαρφίζεστε, κατά καιρούς, για να καλύψετε την ανεπάρκειά σας κάτω απο το χαλί» είπε μεταξύ άλλων.

Η Όλυ Τσουμάνη μίλησε για «δήμους- παραμάγαζα εταιριών και ο λαός πληρώνει» και αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα, όπως η κατάσταση δημόσιων χώρων (Άλσος, πλατεία Αμπελοκήπων), για τα σχολικά κτίρια και τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με το σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.α.

Ο δήμαρχος απάντησε σε όλα τα ζητήματα. Και το έκανε στο γνωστό τόνο και ύφος. Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτησή του, ότι «χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα από την αρχή» για να καλυφθεί το κενό στους μόνιμους πολιτιστικούς θεσμούς, στην πόλη. Πέρα όμως από τη σωστή εν γένει παρατήρηση, ο δήμαρχος αναλώθηκε ξανά σε αντιπολιτευτικές απαντήσεις. Αμφισβήτησε την αξία πολιτιστικών διοργανώσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, χαρακτηρίζοντάς τες βασικά «μετακλήσεις συγκροτημάτων» και όχι άδικα. Αμέσως μετά όμως χαρακτήρισε το ροκ φεστιβάλ πολύ πιο αξιόλογο, παρότι και αυτό είναι βασικά μια διοργάνωση «μετάκλησης συγκροτημάτων»…

Η ΔΕΥΑΙ… «παρεξηγείται»

Ο Άρης Μπαρτζώκας, πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, προσπάθησε να υπερασπιστεί το έργο της ΔΕΥΑΙ, με ένα αφήγημα… παρεξηγήσιμο. Είπε δηλαδή ότι τον περασμένο χρόνο έκαναν δύσκολο το έργο της δημοτικής αρχής ο κορονοϊός και ο εκλογικός νόμος. Βέβαια, ο εκλογικός νόμος άλλαξε εν μέρει με  αντιδημοκρατική παρέμβαση του τότε υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, αλλά μάλλον αυτό δεν είναι αρκετό για τον κ. Μπαρτζώκα.

Στη συνέχεια, είπε το εξής, μεταξύ άλλων:  «Παρεξηγείται η ΔΕΥΑΙ, είναι υπόγεια τα έργα, δεν τα βλέπει ο πολίτης στην καθημερινότητά του».

Ωστόσο, οι συνεχείς διακοπές, οι αναδρομικές χρεώσεις (για τις οποίες δεν φταιει φυσικά ο κ. Μπαρτζώκας ή η παρούσα διοίκηση) και η κάκιστη κατάσταση στην ύδρευση περιοχών όπως ο Κατσικάς, δεν οφείλονται σε παρεξήγηση, αλλά σε μια πραγματικότητα που η ΔΕΥΑΙ δεν μπορεί να την χειριστεί επαρκώς αποτελεσματικά…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back