dodoni back
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα τμήμα που δεν υπάρχει και έχει… αβέβαιο μέλλον

Εικόνα του άρθρου Ένα τμήμα που δεν υπάρχει και έχει… αβέβαιο μέλλον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2019, 21:32
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ηγουμενίτσα, διαχρονικά, δεν έχει «ευτυχήσει» στον τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είτε λόγω της συνήθους μικροπολιτικής που απαιτεί τμήματα παντού, ανεξάρτητα από την ακαδημαϊκή τους αναγκαιότητα, είτε της ίδιας ακριβώς θεώρησης που κλείνει τμήματα με αυστηρά ποσοτικά κριτήρια, η πόλη έχει μείνει χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα.

Τμήματα που δεν τα προτίμησαν φοιτητές-τριες έκλεισαν, άλλα έκλεισαν λόγω της «βάσης του 10», παρότι είχαν καλή σχέση με την τοπική οικονομία και αγορά.

Ο τελευταίος μεγάλος νόμος, ο «νόμος Γαβρόγλου» που συνέχισε την πρακτική της ακαδημαϊκής κοπτοραπτικής, μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις, αλλά και την αρνητική γενικά στάση της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποφάσισε να δημιουργήσει τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, ως τμήμα της σχολής Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία υπάγεται και το επίσης νεοσύστατο, «βιαίως αποσπασθέν» από τη Φιλοσοφική, τμήμα Ψυχολογίας.

Η υπουργία Γαβρόγλου κατεύνασε τις τοπικές πολιτικές πιέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να ξεκινήσει αυτή το τμήμα «το αργότερο μέχρι το 2021». Έτσι, «έκανε πάσα» την ευθύνη, κάνοντας σαφές ότι η σύγκλητος θα κρίνει αν είναι ακαδημαϊκά εφικτό και αναγκαίο να λειτουργήσει το τμήμα.

Έκτοτε, η κυβέρνηση άλλαξε. Η νέα κυβέρνηση είναι αναφανδόν εχθρική απέναντι στο νομοσχέδιο της παλιάς και το «ξηλώνει» σιγά σιγά. Ένας βουλευτής της όμως, ο Βασίλης Γιόγιακας της ΝΔ, επιμένει στην ίδρυση του τμήματος, έστω και αν τεχνηέντως αποφεύγει οποιαδήποτε κριτική στη στάση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Ο κ. Γιόγιακας λοιπόν, ο οποίος πιέζει διαρκώς για τη δημιουργία τμήματος στην Ηγουμενίτσα, συνεχίζει την αναντιστοιχία πολιτικής στάσης κυβέρνησης-βουλευτών της ΝΔ στη Θεσπρωτία, την οποία είχε ακολουθήσει και ο Αντώνης Μπέζας παλιότερα, στην περίπτωση του τμήματος Οπτομετρίας που ιδρύθηκε, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

Τώρα, ο κ. Γιόγιακας ρίχνει τις ευθύνες στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λέγοντας ότι δεν προκηρύχθηκαν οι αναγκαίες τρεις θέσεις μελών ΔΕΠ για το τμήμα και δηλώνει ότι «ότι η αναβολή αυτή - και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις που είχα ότι οι θέσεις θα καλυφθούν - είναι ενδεικτική των προθέσεων των πρυτανικών αρχών να πετάξουν το μπαλάκι στο Υπουργείο».

Από την άλλη, το Υπουργείο διαμηνύει έργω και λόγω, από ανάληψης καθηκόντων από την κα Κεραμέως ότι το μέλλον των πανεπιστημίων θα είναι ανταγωνιστικό και ότι γενικώς, χρήματα δεν περισσεύουν. Το δε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει να διαχειριστεί μια ήδη δύσκολη «συγκόλληση» με το ΤΕΙ Ηπείρου και ακόμα και αν τελικά προκηρύξει τις θέσεις, δεν θα είναι εύκολο να συντηρήσει ακόμα ένα τμήμα. Ειδικά ενώ η κυβέρνηση, την οποία στηρίζει ο κ. Γιόγιακας, διαμηνύει συνεχώς την προτίμησή της στο φραγμό της «βάσης του 10» για εισαγωγή στα πανεπιστήμια…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3