Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα συνέδριο με εικαστικά δρώμενα

Εικόνα του άρθρου Ένα συνέδριο με εικαστικά δρώμενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2017, 11:16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έτοιμο είναι το πρόγραμμα των ομιλιών και των εκδηλώσεων των «Αρχαιολογικών Διαλόγων», του συνεδρίου που θα φιλοξενηθεί στα Γιάννενα από 1 έως 4 Ιουνίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες γύρω από το θέμα του συνεδρίου «Μετακινήσεις: Τόποι, μνήμες, υλικότητα», αλλά και εικαστικά δρώμενα και πολιτιστικές δραστηριότητες που έρχονται να «ανοίξουν» την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρύτερα στο κοινό.

Η εναρκτήρια εκδήλωση των «Διαλόγων» θα γίνει τη 1 Ιουνίου, στις 19:00, στην αίθουσα του Σουφαρί Σεράι (έδρα των ΓΑΚ Ηπείρου) στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Οι περισσότερες συνεδρίες στις 2, 3 και 4 Ιουνίου θα γίνουν στα μνημεία του Ιτς Καλέ (Φετιχιέ Τζαμί, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, πυριτιδαποθήκη, Βυζαντινό Μουσείο), ενώ ορισμένες θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα, οι διοργανωτές συνεργάζονται κυρίως με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Το Μουσικό Σύνολο Narda του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ θα δώσει μια συναυλία στις 2 Ιουνίου, στις 21:00, στο Ιτς Καλέ, στο Κάστρο. Την επόμενη μέρα, την ίδια ώρα, στο Σουφαρί Σεράι, θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, η οποία αφορά επτά πρόσωπα που επιστρέφουν στην κλειστή πια φυλακή Τρικάλων και ανασυνθέτουν το παρελθόν της. Το παρών θα δώσει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό.

Αρκετά είναι τα εικαστικά δρώμενα, οι ψηφιακές εφαρμογές και οι performances που ετοιμάζονται να γίνουν. Συγκεκριμένα πρόκειται για την έκθεση φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών «Terra Incognita» στο Σουφαρί Σεράι και στο Ιτς Καλέ, για την έκθεση φωτογραφίας της Άννυς Βλαχοπούλου «Πομάκοι. Οι μετακινούμενοι-αποκλεισμένοι νομάδες» στην πυριτιδαποθήκη του Ιτς Καλέ, η παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής για τα οθωμανικά μνημεία των Ιωαννίνων στο Φετιχιέ Τζαμί και η εικαστική performance της Μαρίας-Δανάης Γιαννουλάκη, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τίτλο «Για τη μνήμη και τις αποτυπώσεις της» (σε συνεργασία με τον Μανώλη Μαμαλάκη και τη Μαριλένα Καμπιώτη) στις 2 Ιουνίου, στις 19:00, στην πλατεία Μαβίλη.

Το συνέδριο θα κλείσει με την εικαστική performance «Διαβαθμίσεις 24» των μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Πατρίτσιας Λάζου, θεατρολόγου-χορογράφου, και Διονύση Παντελή, ζωγράφου, την Κυριακή 4 Ιουνίου, στις 15.30, στο σημείο αναχώρησης των καραβιών για το Νησί.

Ολόκληρο το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back