Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα ψηφιακό πρότζεκτ από την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων

Εικόνα του άρθρου Ένα ψηφιακό πρότζεκτ από την Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2020, 19:01
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπορεί η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων που έγινε για πρώτη φορά το 2018 με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να μη γίνεται φέτος λόγω των γνωστών συνθηκών, ωστόσο η διοργάνωση δίνει το παρών σε ψηφιακή μορφή.

Εδώ και λίγες μέρες, «τρέχουν» (και μέχρι τις 25 Οκτωβρίου) open calls για καλλιτέχνες, κοινότητες και συμμετέχοντες από το πεδίο των τεχνών και του πολιτισμού για την υλοποίηση του πρότζεκτ «Art Pluriverse: A Community Science Series».

Πρόκειται για μια νέα σειρά προγραμμάτων που συνδέει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά με την τέχνη και την ανοικτή γνώση.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή, εδώ:

Η πρώτη διοργάνωση θα γίνει τον Δεκέμβριο και εστιάζει στην τέχνη της υφαντικής και στις κοινότητες που ασχολούνται με παραδοσιακές υφαντικές πρακτικές στην περιοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι προγραμματισμένες δράσεις θα περιλαμβάνουν συνέργειες κοινοτήτων-καλλιτεχνών οι οποίες συνδέουν παραδοσιακές πρακτικές με τη σύγχρονη τέχνη, έναν 3D χώρο εικονικής πραγματικότητας για την τέχνη της υφαντικής, εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά μαθήματα για τη δημιουργία κοινοτικών αρχείων, αλλά και την έκδοση ενός zine που θα καταγράφει δημιουργικά τη δράση.

Σκοπός είναι να καταγραφούν και να αναδειχθούν όψεις της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς και της τοπικής γνώσης μέσα από συνέργειες καλλιτεχνών-κοινοτήτων και τη σύγχρονη καλλιτεχνική έρευνα, καθώς και να αναπτυχθούν κοινοτικά αρχεία με βάση τη συνεργατική μάθηση και καλές πρακτικές ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back