Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανατροπές στο έργο του βιολογικού καθαρισμού

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2020, 23:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΙ, προϋπολογισμού 19,5 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της πόλης των Ιωαννίνων. Μπορεί να μην είναι από τα έργα που… φαίνονται, αλλά είναι κρίσιμο για την καλύτερη διαχείριση των αστικών λυμάτων και την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας και του ποταμού Καλαμά.

Μετά από μια χρόνια διαδικασία που περιελάμβανε και πολλές ενστάσεις και προσφυγές από τις υποψήφιες εταιρίες (ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου αποτελούσε εκ των πραγμάτων δέλεαρ για τις εταιρίες), η πρώην διοίκηση της ΔΕΥΑΙ κατακύρωσε στις 28 Αυγούστου 2019, το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αναδεικνύοντας προσωρινό μειοδότη την κοινοπραξία «Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ ΑΕ».

Από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑΙ διαβεβαίωνε ότι προχωρά τις διαδικασίες για να αποσταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο, προκειμένου να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι απαραίτητες υπογραφές. Και ξαφνικά, προέκυψε νέος προσωρινός ανάδοχος, ο δεύτερος στη σειρά, η εταιρία «Μεσόγειος», μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας «Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ ΑΕ». Κι όλα αυτά μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες.

Στη σημερινή του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ κατακύρωσε ως προσωρινό ανάδοχο την εταιρία «Μεσόγειος», η οποία έχει δώσει οικονομική προσφορά 17,9 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα είναι σαφώς γιατί αποχώρησε η «Άκτωρ-Ηλέκτωρ», μια κοινοπραξία που «πάλευε» το έργο επί έξι χρόνια. Τη σημασία του, ώς έναν βαθμό ενδεχομένως, έχει το έγγραφο που απέστειλε στις 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΥΑΙ στην κοινοπραξία ζητώντας από αυτήν να συναινέσει στην παράταση της ισχύος της προσφοράς μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 (την ώρα που υποτίθεται ότι προχωρούσαν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης). 

Η κοινοπραξία «Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ Α.Ε.» απάντησε δέκα μέρες μετά ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ΔΕΥΑΙ υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη για την υποβολή της προσφοράς της, έχουν καταστεί πλέον ανεπίκαιρα και ζητώντας παράλληλα την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής της ύψους 400.000 ευρώ. Αρκεί η αιτιολογία αυτή για την αποχώρηση;…

Στη σημερινή συνεδρίαση, τέθηκε πάντως ζήτημα ελέγχου της αλλαγής της σύνθεσης της κοινοπραξίας «Άκτωρ-Ηλέκτωρ» (πρώην Λάμδα Τεχνική  ΑΕ-Ηλέκτωρ Α.Ε.) κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, το 2017.

Ένα σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο διαγωνισμός δεν ήταν ένας απλός διαγωνισμός, όπου το έργο αναλάμβανε όποιος έδινε την πιο οικονομική προσφορά. 

Ο διαγωνισμός είχε γίνει τον Μάρτιο του 2013 με το σύστημα της μελέτης-κατασκευής, καθώς αυτή ήταν η απαίτηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον, Αειφόρος Ανάπτυξη» για χρηματοδότηση. Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει αξιολόγηση των προτάσεων σε επίπεδο τεχνικό και οικονομικό. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία με αρκετά στάδια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε κάθε στάδιο υπήρχαν ενστάσεις και προσφυγές των εταιριών (σε πρώτη φάση συμμετείχαν 5 εργολαβικά σχήματα). 

Το όλο έργο κινδύνευσε δε να χάσει τη χρηματοδότηση το 2016, με την αλλαγή των όρων για ένταξη έργων του νέου ΕΣΠΑ. Μετά από συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με την τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, βρέθηκε η λύση.

Η πρώην δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα είχε δεχτεί αρκετή κριτική από την αντιπολίτευση για καθυστέρηση της όλης διαδικασίας. Μάλιστα, το ζήτημα του έργου του βιολογικού καθαρισμού είχε απασχολήσει και την προεκλογική επικαιρότητα.

Σημειωτέον ότι οι τρεις εταιρίες που έφτασαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, ήταν: η κοινοπραξία «Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ Α.Ε.» (πρώην Λάμδα Τεχνική ΑΕ-Ηλέκτωρ Α.Ε.), «Μεσόγειος» και η γιαννιώτικη κοινοπραξία «Αρλέτος ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ», στην οποία μέτοχος ήταν μέχρι πριν από έναν χρόνο περίπου και ο σημερινός αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος. 

Ο κ. Αρλέτος, ο οποίος είναι και μέλος της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, απείχε της σημερινής ψηφοφορίας για την κατακύρωση του διαγωνισμού στον δεύτερο μειοδότη λόγω της συγγενικής του σχέσης με πρόσωπο της κοινοπραξίας «Αρλέτος ΑΤΕΕ-ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ».

Όπως και να 'χει, το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού κάνει το επόμενο βήμα, με τους προβληματισμούς να μη λείπουν. Είναι εξάλλου ένα έργο που ξεκίνησε επί δημαρχίας Φίλιππα Φίλιου, και έχουν περάσει οκτώ περίπου χρόνια από την έγκριση της προμελέτης το 2012.

ΣΧΟΛΙΑ
LUIGI
Ρε γιδια σοβαρα το ρωτατε αυτο; Εδωσε Ανωνυμη εταιρια προσφορα πριν 10 σχεδον ετη και της ζητατε να κανει το εργο με τα ιδια λεφτα; ΒΡΩΜΟΠΑΣΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ουτε πως λειτουργει ο κοσμος δεν αντιλαμβανεστε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back