Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα παιχνίδι για κυρίους και όχι μόνο

Εικόνα του άρθρου Ένα παιχνίδι για κυρίους και όχι μόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2020, 23:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Καταρχάς, το English game είναι ένα αγγλικό, όσο δεν παίρνει άλλο, σήριαλ. Είναι φτιαγμένο με αγγλικό τρόπο, με αγγλικό φλέγμα, ακόμα και τα μαρκαρίσματα στο παιχνίδι, αγγλικά είναι.

Είναι μια νέα μίνι σειρά του Netflix (αλίμονο…) που θέμα της έχει ουσιαστικά τα πρώτα βήματα του δημοφιλέστερου και λαϊκότερου παιχνιδιού στον κόσμο, του ποδοσφαίρου.

Τα κεντρικά πρόσωπα είναι υπαρκτά: Ο Φέργκους Σούτερ ήταν ο πρώτος εργάτης που πληρώθηκε για να παίξει σε ποδοσφαιρική ομάδα, ένας σκωτσέζος τεχνίτης, εντός και εκτός γηπέδου. Ο Άρθουρ Κίνερντ ήταν ο πλούσιος αντίποδάς του, ένας κληρονόμος μεγάλης περιουσίας που θεωρείται ο «πρώτος σταρ» στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Στη σειρά, με δραματοποιημένο τρόπο, αναπαρίσταται η διαμάχη των δύο, με φόντο τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά κυρίως, αναπαρίσταται ο τρόπος με τον οποίο πήρε τα βασικά του χαρακτηριστικά το ποδόσφαιρο, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Η σειρά από μόνη της δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο. Την έχουν φτιάξει άγγλοι συντελεστές, κυρίως γνωστοί από τη θεατρική τους παρουσία, αλλά και κάποιοι εξ αυτών από περάσματα σε δεύτερους ρόλους στο Kingsmen και το Game of Thrones.

Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η αποτύπωση της «ανάποδης ταξικότητας» της εποχής (τέλη 19ου αιώνα): Τότε, το ποδόσφαιρο ήταν ένα «παιχνίδι κυρίων». Οι λέσχες των πλουσίων είχαν πάρει το άθλημα και το είχαν προσαρμόσει, με κανόνες που λίγο ως πολύ ισχύουν μέχρι σήμερα, προκειμένου να περνάνε τις ατέλειωτες ελεύθερες ώρες τους.

Η μπάλα όμως είναι λαϊκή. Οι εργάτες έφτιαξαν και αυτοί ομάδες, αλλά η αθλητική σύγκριση ήταν άνιση, καθώς οι μεν δούλευαν δωδεκάωρα και μετά παίζανε ποδόσφαιρο και οι δε άραζαν. Έτσι λοιπόν, προέκυψε η ανάγκη του επαγγελματισμού, που τότε ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από την καταστροφή του αγαπημένου παιχνιδιού.

Αυτές τις αντιθέσεις, τις ίντριγκες, το ρόλο των παραγόντων (αυτοί οι αιώνιοι παράγοντες…) αλλά και τη μικρή ιστορία των πρώτων ποδοσφαιρικών ομάδων της Αγγλίας, παρουσιάζει με έναν αξιοπρεπή γενικά τρόπο, η σειρά.

Επίσης, υπάρχουν ακόμα αμφότερες οι ομάδες των Κίνερντ και Σούτερ: Οι Old Etonians παίζουν σε μια ερασιτεχνική λίγκα και η Μπλάκμπερν στην Τσάμπιονσιπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back