ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα προσφυγόπουλα

Εικόνα του άρθρου Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα προσφυγόπουλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2016, 23:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν από τους πρώτους φορείς που μπήκε στους καταυλισμούς για να υλοποιήσει προγράμματα άτυπης εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων. Τα προγράμματα αυτά -πιλοτικά και βασισμένα στον εθελοντισμό πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και φοιτητών- αφορούσαν την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Υλοποιήθηκαν δε στους καταυλισμούς των Δολιανών και του Τσεπελόβου.

Λίγους μήνες μετά, με τον εθελοντισμό να έχει τα όριά του προφανώς, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει τη δραστηριότητά του αυτή με τη συνδρομή ευρωπαϊκού προγράμματος, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, για 10 μήνες. Τα προγράμματα θα αφορούν την παροχή άτυπης εκπαίδευσης (πέραν του εκπαιδευτικού πλαισίου στα σχολεία) στα προσφυγόπουλα όλων των ηλικιών.

«Το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε την όλη προσπάθεια με δικό του κόστος. Είχα τη χαρά να συμμετάσχω σε κάποιες αποστολές. Τα παιδιά έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας που συνδυάζει το παιχνίδι» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έρχεται να διασφαλίσει τη συνέχεια των προγραμμάτων.

Η άτυπη εκπαίδευση θα γίνει σε όλους τους καταυλισμούς, αλλά και στα τρία ξενοδοχεία στα οποία έχουν μεταστεγαστεί οι πρόσφυγες. Στο πλαίσιο της όλης διαδικασίας, θα αναπτυχθεί ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και υλικό για τη συστηματική διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των προσφύγων το οποίο θα δοθεί στην κοινότητα των προσφύγων.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της όλης δράσης είναι ο επίκουρος καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Στάθης Παπασταθόπουλος, ο οποίος περιέγραψε πώς αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα τη μαθησιακή διαδικασία. «Μία λέξη που ακούς συχνά στους καταυλισμούς είναι ‘μαντρασά’ που σημαίνει σχολείο. Συνεχώς ρωτάνε για το σχολείο» τόνισε. Την επιστημονική ομάδα του κ. Παπασταθόπουλου πλαισιώνουν οι επίκουροι καθηγητές Λήδα Στεργίου (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), η Μαρίκα Λεκκάκου (Τμήμα Φιλολογίας), ο Χάρης Ράπτης (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας Άννα Κούκου και ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος. Ο κ. Νιτσιάκος και η κ. Κούκου είναι από τους πανεπιστημιακούς που ασχολήθηκαν από την πρώτη στιγμή με την εκπαίδευση των προσφύγων. Και οι δύο είχαν οριστεί μέλη της Επιτροπής Εκπαίδευσης Παιδιών Προσφύγων του υπουργείου Παιδείας.

Στην Ήπειρο, πάντως, όπως έχει ανακοινωθεί, θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της άτυπης εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Unicef και τη ΜΚΟ «Έλιξ». Το υπουργείο Παιδείας, από τα τέλη Αυγούστου, είχε ανακοινώσει ότι τη συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς για την άτυπη εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3