Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Καλώς ήρθατε στο σχολείο»

Εικόνα του άρθρου «Καλώς ήρθατε στο σχολείο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2016, 20:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Welcome to school (Καλώς ήρθατε στο σχολείο): Σε αυτό το σχολείο είμαστε αγαπημένοι, είμαστε φίλοι, είμαστε μια οικογένεια»: Μια μεγάλη ζωγραφιά στη σκηνή της αίθουσας τελετών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας υποδέχεται με αυτόν τον τρόπο τα 30 προσφυγόπουλα. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Μακριά από οποιαδήποτε φοβία, αλλά με ανθρωπιά και γενναιοδωρία. Ένα μήνυμα που δεν στέλνουν μόνο τα παιδιά αλλά και όλη η τοπική κοινωνία της Κόνιτσας, η οποία από την πρώτη μέρα που έφτασαν οι πρόσφυγες στον τόπο τους, στις 11 Μαρτίου του 2016, τους αγκάλιασε.  

Σήμερα στις 2 το μεσημέρι, ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο για 46 παιδιά. Τριάντα παιδιά στο Δημοτικό και 16 παιδιά στο Γυμνάσιο. Κάθε μέρα, τις απογευματινές ώρες (14:00-18:00), οι νέοι μαθητές θα διδάσκονται ελληνική γλώσσα, αγγλικά, μαθηματικά, πληροφορική, γυμναστική, εικαστικά και μουσική από τους αναπληρωτές καθηγητές που έσπευσαν σήμερα πρωί πρωί να υπογράψουν τις συμβάσεις τους.

Τα σχολεία της Κόνιτσας είναι από τα πρώτα σχολεία της χώρας στα οποία ξεκινά η εκπαίδευση προσφύγων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μέσα στον μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές, χωρίς να προσδιορίσει πότε τελικά θα πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στο σχολείο.

Στην Κόνιτσα, η πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα δεν περιλάμβανε μάθημα, αλλά μια μικρή γιορτή υποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία θέλησε να υπογραμμίσει το νόημα αυτής της ημέρας και να διαβεβαιώσει τους γονείς ότι «τα παιδιά τους βρίσκονται σε καλά χέρια».

Τους μαθητές καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου Λάζαρος Κωστανάσιος, ο οποίος ανέφερε ότι «εμείς οι εκπαιδευτικοί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προσφέρουμε την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό σε όλους», ενώ, απευθυνόμενος στους γονείς, είπε ότι «το σχολείο αυτό έγινε πριν από 150 χρόνια από ανθρώπους που βρίσκονταν στην ίδια θέση με σας (σ.σ. από Κονιτσιώτες που είχαν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες)». 

Ο Γρηγόρης Τζίμας, διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, αφού καλωρόσισε τους πάντες στα αραβικά, δεσμεύτηκε πως οι δάσκαλοι και η τοπική κοινωνία θα σταθούν δίπλα στα παιδιά για οτιδήποτε χρειαστούν. Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο την ένταξη των παιδιών που θα παραμείνουν στην Ελλάδα στα κανονικά τμήματα. Υπενθυμίζεται ότι οι  πρόσφυγες φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας, το οποίο αποτελεί δομή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Τις καλύτερες του ευχές έδωσε και ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει εδώ και έναν μήνα περίπου. Έπρεπε να αρχίσει και για σας κάποια στιγμή». Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού.

Το καλύτερο καλωσόρισμα το έκαναν πάντως τα παιδιά της Κόνιτσας τα οποία τραγούδησαν: «Όλοι μαζί εμείς θα φτιάξουμε έναν κόσμο από αγάπη...». Τα προσφυγόπουλα ανταπέδωσαν με ένα τραγούδι που μιλούσε για την ανάγκη να σωθούν τα παιδιά του πολέμου. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα παιδιά αυτά μέχρι πριν λίγους μήνες έβλεπαν μπροστά τους συντρίμμια και νεκρούς και ταξίδεψαν με κάθε μέσο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back