ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα έργο και ένα δάνειο που δεν προχώρησαν

Εικόνα του άρθρου Ένα έργο και ένα δάνειο που δεν προχώρησαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2024, 14:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν στις 25 Νοεμβρίου του 2020, όταν το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε πανηγυρικά την υπογραφή δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την «Εγνατία Οδός ΑΕ» για την υλοποίηση του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (ΠΕΒΟΑ) σε εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το συνολικό ύψος της οδικής ασφάλειας ανερχόταν σε 470 εκατ. ευρώ, με την ΕΤΕπ να καλύπτει τα 235 εκατ. ευρώ.

Η δανειακή σύμβαση τελικά δεν προχωρά, με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο να επικαλείται την αδυναμία της «Εγνατία Οδός ΑΕ» να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις. Εύλογα προκαλείται το ερώτημα πώς ξαφνικά διαπιστώθηκε η αδυναμία της «Εγνατία Οδός ΑΕ» να καλύψει το δάνειο.

Όπως είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στα Γιάννενα, μόνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά από μόνη της το έργο όπως αυτό προβλεπόταν από το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Οδικής Ασφάλειας, «Με εξαίρεση την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το έργο αυτό δεν προχωρά ούτε θα προχωρήσει. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (σ.σ. που προορίζονταν για το πρόγραμμα αυτό οδικής ασφάλειας) μεταφέρθηκαν σε άλλα έργα» είπε ο κ. Ταχιάος.

Το ΠΕΒΟΑ ήταν το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2011-2020, που είχε ξεκινήσει το 2011, όταν η Εγνατία Οδός Α.Ε. ανέλαβε να υλοποιήσει τις μελέτες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν, με ευρωπαϊκούς πόρους, το 2015, καταγράφοντας 7000 επικίνδυνα σημεία για ατυχήματα στις Περιφέρειες της Ελλάδας.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου, είχε υπολογιστεί ότι απαιτούνται 55 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Το καλοκαίρι του 2022, βγήκε στον αέρα η πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης για έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας, η οποία απευθυνόταν σε Περιφέρειες και Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάχθηκε και ο Δήμος Ιωαννιτών, με έργο προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτελείται από το καλοκαίρι στην πόλη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να υποβάλλει τέσσερις κόμβους και το έργο «Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας», έργα που εντάχθηκαν (για το οδικό έργο «Πηγάδια-Τέροβο» εξασφαλίστηκε ένα μόνο μέρος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης), συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πλευρά της, ενέταξε το έργο της οδικής ασφάλειας που προβλεπόταν στο ΠΕΒΟΑ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back