dodoni back
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα διήμερο με «Θεσμοφοριάζουσες»

Εικόνα του άρθρου Ένα διήμερο με «Θεσμοφοριάζουσες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2018, 17:32
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα από τα «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, οι «Θεσμοφοριάζουσες», κάνουν πρεμιέρα σήμερα το βράδυ, στις 21:30, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η αριστοφανική κωμωδία ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και Κρήτης και της Α.Μ. Τέχνη Χώρος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ. Θα ακολουθήσει δεύτερη παράσταση αύριο, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Νάσος Αθανασόπουλος, μίλησαν για τη σημασία της συνεργασίας των δυο Δημοτικών Θεάτρων, ενώ τη σπουδαιότητα των συμπαραγωγών, σε μια δύσκολη εποχή, επισήμανε ο σκηνοθέτης κ. Θεοδωρόπουλος.

Στο έργο, αλλά και στους ρόλους τους, αναφέρθηκαν με τη σειρά τους οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου, Νάντια Κοντογεώργη και Άνδρη Θεοδότου, ενώ απεύθυναν και κάλεσμα προς το κοινό να παρακολουθήσει την παράσταση.

Περιγραφή του έργου: Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν τη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί.

Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος. Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες, που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής.

Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί.

Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.

Συντελεστές: 

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Ενδυματολόγος: Άγγελος Μέντης
Σκηνογράφος: Μαγδαληνή Αυγερινού
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Δεντάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου
Μουσική διδασκαλία: Αναστάσης Σαρακατσάνος

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου (Μνησίλοχος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Ευριπίδης), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αγάθονας, τοξότης), Νάντια Κοντογεώργη (Μίκα), Ελένη Ουζουνίδου (Κηρύκαινα), Άνδρη Θεοδότου (Κρίτυλλα), Μαρία Κατσανδρή (Φιλίστη), Γιώργος Παπαγεωργίου (Υπηρέτης του Αγάθονα, Κλεισθένης).

Και ο Χορός: Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά.

Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Κακουλίδου, Αναστάσης Σαρακατσάνος.

Προπώληση Εισιτηρίων, στο κιόσκι στην κεντρική πλατεία και ηλεκτρονικά εδώ.

Το εισιτήριο κοστίζει 15 ευρώ, και 12 ευρώ το μειωμένο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3