Πώς βρέθηκε αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα στο Ζαγόρι; Ποιοι ζαγορίσιοι έμποροι στην Ιταλία; Ποιο το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Σάρρου; Γιατί επιβλήθηκε η ποινή του αφορισμού στη διδασκαλία του Μεθόδιου του Ανθρακίτη; Γιατί ο άγγλος περιηγητής Ληκ επαινούσε τον Λάμπρο Φωτιάδη; Πώς ο Νεόφυτος Δούκας κατέληξε στην Αίγινα; Γιατί δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια ίδρυσης ανώτερης σχολής στο Ζαγόρι; Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Ράδος και ποια η σχέση του με τη Φιλική Εταιρεία; Τι έκαναν στο Τσεπέλοβο ο Γιάννης Βηλαράς και ο Αθανάσιος Ψαλίδας;
Μια σειρά από κάποια ερωτήματα για τα οποία απαντήσεις υπάρχουν στο βιβλίο «Εκ Ζαγορίου, εν Ζαγορίω-Η συμβολή των Ζαγορίσιων στην Επανάσταση του 1821: Λόγιοι, Έμποροι, Φιλικοί» της δικηγόρου και ερευνήτριας Αγγελικής Αγγέλη. Ένα βιβλίο από τις εκδόσεις «Οσελότος» που κάνει το ταξίδι του, καθώς κυκλοφόρησε στην εκπνοή του 2021.
Η Αγγελική Αγγέλη, με καταγωγή από το Ζαγόρι, προσεγγίζει τη συμβολή των Ζαγορίσιων στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αξιοποιώντας, όπως σημειώνει και η ίδια, την ερευνητική παρακαταθήκη σπουδαίων ζαγορίσιων μελετητών. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει» στο Ζαγόρι του 18ου και του 19ου αιώνα, να κατανοήσει τα γιατί της οικονομικής και πνευματικής προόδου των Ζαγορίσιων και να γνωρίσει τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην υλική και ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης όπως και στην καλλιέργεια του φιλελληνικού κλίματος.
Το βιβλίο δίνει έμφαση σε σημαντικές προσωπικότητες με καταγωγή από το Ζαγόρι, όπως είναι ο Νεόφυτος Δούκας, ο Μεθόδιος Ανθρακίτης και ο Λάμπρος Φωτιάδης αλλά και σε προσωπικότητες που έδρασαν στο Ζαγόρι όπως είναι ο Αθανάσιος Ψαλίδας και ο Ιωάννης Βιλαράς (Βιλαράς με «ι» και όχι με «η», όπως σημειώνει η συγγραφέας. Μια επιλογή της που υπαγορεύτηκε από την υπογραφή του ιδίου σε σωζόμενο έγγραφο της κοινότητας Τσεπελόβου).
Η έρευνά της έρχεται να θυμίσει και κάτι παράπλευρο: ένας σημαντικός πολιτιστικός θησαυρός που υπάρχει στο Ζαγόρι, όπως είναι το αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα στην Πασχάλειο Σχολή του Καπεσόβου και η βιβλιοθήκη «Νεόφυτος Δούκας» στα Άνω Πεδινά.