Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 13-10-2016, 16:18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αισθάνομαι την υποχρέωση, συμμετέχοντας από το 1975 μέχρι το 2010, για σχεδόν σαράντα χρόνια εκ των έσω, στα δημοτικά πράγματα της πόλης, και ως ένα βαθμό καθορίζοντάς τα, να δημοσιοποιήσω και να μοιραστώ τις σκέψεις που ακολουθούν, έτσι όπως εγώ τις βίωσα. Παραθέτω λοιπόν γεγονότα και προσωπικές μαρτυρίες, με την 'πέννα' του μη ειδικού και χωρίς να έχω ιδιαίτερο ταλέντο»: Με αυτόν τον τρόπο ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος μάς συστήνει το βιβλίο του με τίτλο «Έχε με, μισήσε με… λείψε με, γύρεψέ με».

Η παρουσίαση του βιβλίου του θα γίνει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 19:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία. Ομιλητές θα είναι ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Παπασταύρος, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαντίκος, ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ο κ. Φίλιος, με κάποια αποσπάσματα που δίνει στη δημοσιότητα, μάς δίνει μια πρώτη γεύση από τις ιστορίες που έχει καταγράψει: «Στο Ξενία, πάνω στον καφέ μου λέει: 'Πέρασα πολύ ωραία δήμαρχε και αποφάσισα να καθίσω άλλη μια μέρα. Θέλω να πάμε όμως να μου δείξεις, σε τι κατάσταση είναι το θέατρο επάνω στο λόφο'. Μιλούσε φυσικά για το θέατρο της ΕΗΜ. Ο Καραμανλής είχε υπογράψει προσωπικά τον αποχαρακτηρισμό του δάσους, ώστε να δημιουργηθεί το κοίλωμα και να γίνει το θέατρο, ενώ είχε δώσει και αρκετά χρήματα για την κατασκευή. Επί λέξει, μου τόνισε: 'Ενίσχυσα αρκετά την ΕΗΜ, διότι εσείς οι αριστεροί, είχατε όλα τα σωματεία, και όλους τους κουλτουριάρηδες. Εγώ τι είχα; Τον Χορν, τον Χατζιδάκι και τον 'Παρνασσό'. Μου χρειάζονταν η ΕΗΜ'». Και άλλο ένα απόσπασμα: «Εγώ, βρισκόμουνα ακόμα στην Αθήνα, ως ειδικευόμενος οφθαλμίατρος. Η χρέωσή μου από το ΚΚΕ για τις εκλογές εκείνες, ήτανε η οργανωμένη μεταφορά ψηφοφόρων, των λεγόμενων 'εθνικοτοπικών οργανώσεων' σε όλη την Ήπειρο. Τα είχαμε καταφέρει καλά. Οργανώθηκε μαζική μετακίνηση, με φθηνές μεταφορές για όλη την Ήπειρο και δεν το κρύβω, τους δίναμε κατεύθυνση σταυροδοσίας, για τη στήριξη «δικών μας» προσώπων στο ψηφοδέλτιο Μπέγκα και στα υπόλοιπα της Ηπείρου».


200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa