Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα αφιέρωμα στον αζέρο ποιητή Ν. Γκιαντζαβί

Εικόνα του άρθρου Ένα αφιέρωμα στον αζέρο ποιητή Ν. Γκιαντζαβί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/11/2021, 11:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα αφιέρωμα στον αζέρο ποιητή και φιλόσοφο Νιζαμί Γκιαντζαβί (Γκαντζά 1141-1209) διοργανώνουν η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στις 19:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα:

Ο Νιζαμί Γκιαντζαβί είναι από τις εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων στο Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος άσκησε μέγιστη επιρροή στη λογοτεχνία των κρατών της Μέσης Ανατολής. Γεννήθηκε και σπούδασε στην πόλη Γκαντζά, όπου μελέτησε μεσαιωνικές επιστήμες, λαογραφία και λογοτεχνία των χωρών της Μέσης Ανατολής. Μιλούσε άψογα τουρκικά, αραβικά, περσικές γλώσσες, γνώριζε τα ελληνικά και ήταν γνώστης της ελληνικής ιστορίας, φιλοσοφίας, αστρονομίας, ιατρικής και γεωγραφίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες του Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ανάρ Χουσεΐνοφ, με τίτλο «Νιζαμί Γκιαντζαβί, μια λογοτεχνική κληρονομιά που αντηχεί στο σήμερα» και του δρ Ευάγγελου Βενέτη, ειδικού στη λογοτεχνική παράδοση για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Ισλάμ, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο με τίτλο «Ο Διάλογος των Πολιτισμών - Μέγας Αλέξανδρος και Νεζαμί Γκαντζαβί», όπως και έκθεση ψηφιακών έργων/εκτυπώσεων με θέμα την ποίηση του Νιζαμί Γκιαντζαβί.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ανάρ Χουσείνοφ, και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back