ΘΕΑΤΡΟ

Ένα θέατρο για το χειμώνα

Εικόνα του άρθρου Ένα θέατρο για το χειμώνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2017, 16:23
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τις δράσεις για το φετινό χειμώνα παρουσίασε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο πλαίσιο «συνεργασία, συνδυασμένη δράση. Μια λέξη που αποτυπώνει την ανάγκη για συνεργασία, την ανάγκη να θωρακίσουμε τα ‘θεμέλια’ για να προάγουμε τον πολιτισμό» όπως είπε η πρόεδρος του θεάτρου, Αλέκα Βακαλοπούλου. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΠΕΘΕ φέτος «υιοθετεί» και χρηματοδοτεί επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων, παραχωρώντας τους το Καμπέρειο Θέατρο.

Στο καθαυτό πρόγραμμα, το ΔΗΠΕΘΕ ανεβάζει φέτος το έργο «Προσομοιώσεις» του Δημήτρη Βαρτζιώτη. Πρόκειται για μια παράσταση σε σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία της Όλγας Ζήση. Το έργο πραγματεύεται την ιστορία της σχέσης ενός ερευνητή με έναν νοήμονα υπολογιστή. Ο ερευνητής είναι πλέον μεσήλικας και διηγείται την ιστορία αυτής της σχέσης με τον καθηγητή του πάνω σε θεμελιώδεις αρχές της έρευνας του, μέσα σ’ ένα εργαστήριο όπου ουσιαστικά ζει και το οποίο συνδυάζει το παλιό παρωχημένο εργαστήριο της ηρωικής περιόδου της τεχνολογίας και της επιστήμης μεταξύ των δεκαετιών ‘30 - ‘70, αλλά και των σύγχρονων εργαστηρίων. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Καμπέρειο από 26 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Η Νεανική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ ανεβάζει φέτος το έργο «Φτάσε όπου δεν μπορείς» βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη. Είναι μια συμπαραγωγή του δικτύου ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού. Σύλληψη – Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Η παράσταση είναι βασισμένη σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού για το «έτος Καζαντζάκη», όπως ανακηρύχθηκε το 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από 15 Ιανουαρίου έως 15 Μαρτίου, πρωινά κατόπιν συνεννόησης με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και κάθε Τετάρτη βράδυ για το κοινό.

Στο πλαίσιο των θεατρικών παραγωγών – συμπαραγωγών, ανεβαίνει η παράσταση του Τόμας Έλιοτ «Φονικό στην Εκκλησιά», μια συμπαραγωγή με το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν» και το «Λυκόφως» του Γ. Λυκιαρδόπουλου. Μετάφραση: Γιώργος Σεφέρης, Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στο «Θέατρο Τέχνης», ενώ οι παραστάσεις στο θέατρο «Καμπέρειο» θα δοθούν στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

Επίσης, το ΔΗΠΕΘΕ ξεκινά το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Καμπέρειο Θέατρο, στις 9 το βράδυ. Ο ηθοποιός Στέλιος Μάϊνας, συναντά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και διαβάζει μερικά από τα αριστουργηματικά του διηγήματα. Ακολουθούν οι «Λογοτεχνικές γέφυρες». Τέσσερεις εκδηλώσεις για τη λογοτεχνία και την ποίηση.

Η πρώτη εκδήλωση έχει τίτλο «Σημάδια στον χρόνο», και οι ποιητές αφήνουν τα σημάδια τους στο χρόνο και συνομιλούν για το αύριο. Μία συνάντηση με τους ποιητές Σωτήρη Παστάκα και Κυριάκο Συφλιτζόγλου, που θα γίνει στο Καμπέρειο τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 8 το απόγευμα. Θα ακολουθήσουν οι εκδηλώσεις «Παράλληλα των μύθων» στις 15 Ιανουαρίου, «Μέσα από ευρυγώνιο φακό» στις 29 Ιανουαρίου και «Η λογοτεχνία ανοίγει την αυλαία» στις 23 Απριλίου.

Και φέτος το ΔΗΠΕΘΕ, παρουσιάζει τα «Δρώμενα εορτών Χριστουγέννων 2017-18». Οι φετινές παραστατικές δράσεις, θα έχουν συνεργασίες με το Ωδείο Νέες Τέχνες ARS Nova, μια χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση με αφήγηση παραμυθιού, εμπλουτισμένη με τα τμήματα κιθάρας, κρουστών και χορωδίας.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις κουκλοθεάτρου από το Εργαστήρι Τέχνης και Εκπαίδευσης Βυσσινόκηπος, της Εβίτας Αγγέλη, με ιστορίες χριστουγεννιάτικες. Ακόμη, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, και φέτος θα παρουσιάσει τις παραστάσεις αφήγησης χριστουγεννιάτικων παραμυθιών με τη συνεργάτιδα του θεάτρου, αφηγήτρια, Μαρία Μαχαίρα και τον μουσικό Αντώνη Καρασταμάτη, με ελεύθερη είσοδο και επίσης, τις αποκεντρωμένες εκδηλώσεις σε χωριά και συνοικίες των Ιωαννίνων.

Τέλος, την (ωραία) παράσταση ο «Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι». Το κοινό μπορεί να απολαύσει την παράσταση στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των Χριστουγέννων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3