ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα θεατρικό «ταξίδι» με τον Σέρλοκ Χολμς

Εικόνα του άρθρου Ένα θεατρικό «ταξίδι» με τον Σέρλοκ Χολμς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2017, 16:08
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη γενική πρόβα της παράστασης «Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι» παρουσίασε χτες το βράδυ ενώπιον εκπαιδευτικών και εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης η Παιδική-Νεανική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Ιωαννίνων.

Επτά ηθοποιοί ανέλαβαν να μεταφέρουν το κοινό στο βικτωριανό Λονδίνο, εκεί που δρουν ο Σέρλοκ Χολμς και ο βοηθός και πιστός του φίλος, δόκτορας Ουάτσον. Από το διάσημο διαμέρισμα της οδού Μπέικερ Στριτ και το ξενοδοχείο «Κοσμοπόλιταν» μέχρι τους δρόμους του Λονδίνου και την αγορά του Κόβεντ Γκάρντεν, οι πρωταγωνιστές σε μια από τις πιο δημοφιλείς ιστορίες του συγγραφέα Άρθρου Κόναν Ντόιλ παρουσίασαν μια θεατρική παράσταση, γεμάτη με χιούμορ και δράση.

«Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι» είναι μια παράσταση που ανέβηκε πέρσι στην Αθήνα από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Συνεργάτες αυτής της παράστασης «συμμετείχαν» και στη γιαννιώτικη εκδοχή, όπως ο Νίκος Τσέκος που συνέθεσε την πραγματικά πολύ καλή μουσική και η Μαντώ Ψυχουντάκη με τα σκηνικά-κοστούμια.

Όλοι οι ηθοποιοί που συμμετείχαν -από τους νεότερους μέχρι τους παλιότερους- στάθηκαν αξιοπρεπώς πάνω στη σκηνή. Οι περισσότεροι από αυτούς εναλλάσσονταν σε ρόλους. Στη γενική πρόβα ξεχώρισαν ο Βασίλης Σιάφης αλλά και ο Θοδωρής Γκόγκος, ενώ πολύ καλές εντυπώσεις άφησε και ο Στέλιος Νίνης στον ρόλο του δρ Ουάτσον. Τον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς ενσάρκωσε ο Θανάσης Μιχαηλίδης, ο οποίος πρωταγωνίστησε και στην καλοκαιρινή παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Έλληνες».

Η παράσταση σε γενικές γραμμές είναι καλή, παρουσιάζοντας μια αδυναμία όμως στον ρυθμό, ο οποίος ίσως είναι και θέμα χρόνου για να βρεθεί. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η αδυναμία καλυπτόταν σε σημαντικό βαθμό από τις χιουμοριστικές ατάκες (το κείμενο είναι διασκευή της Άνδρης Θεοδότου). Όπως είπε εξάλλου χαρακτηριστικά και ο σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος, η γενική πρόβα βοηθάει στη βελτίωση κάποιων σκηνών. «Το θέατρο δεν είμαστε μόνο εμείς (σ.σ. οι ηθοποιοί και οι συντελεστές) αλλά και εσείς (σ.σ. το κοινό)», τόνισε.

Όσο για το θεατρικό έργο με τα νοήματα περί δίκαιης λύσης (πάντα επίκαιρη), αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή της Παιδικής-Νεανικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ. Δεν ενδείκνυται ωστόσο για μικρά παιδιά, δεν πρόκειται για ένα παραμύθι. Απευθύνεται κυρίως στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, ενώ εξίσου ευχάριστα μπορούν να το παρακολουθήσουν έφηβοι και ενήλικες. Παραδοσιακά, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αφού κλείνει τον κύκλο των παραστάσεων για μαθητές δημοτικών σχολείων κυρίως, κάνει μερικές παραστάσεις και για το ευρύτερο κοινό την περίοδο των Χριστουγέννων (πέρσι, βέβαια, δεν έγιναν). Ωστόσο, καλό θα ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο να ανεβάζει την παράσταση και κάποιες άλλες μέρες (Σάββατα ή Κυριακές), εκτός από τα πρωινά των καθημερινών όταν και δίνουν το παρών μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Στην παράσταση παίζουν Θοδωρής Γκόγκος, Ζωή Ιωαννίδη, Μαρία Κατσουλίδη, Θανάσης Μιχαηλίδης, Στέλιος Νίνης, Βασίλης Σιάφης, Άρης Σπυρόπουλος. Τις χορογραφίες έχει κάνει η Ανθή Βικελή και τη μουσική διδασκαλία η Ειρήνη Δόβα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back