Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα 24ωρο αντιφάσεων για τις τιμές ρεύματος

Εικόνα του άρθρου Ένα 24ωρο αντιφάσεων για τις τιμές ρεύματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2021, 20:31
ΕΛΛΑΔΑ

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, αλλά και μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης από τη ΝΔ, η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη.

Καταρχάς, οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης ήταν εκείνες οι οποίες εξέθεσαν τους καταναλωτές στις μεγάλες αυξήσεις, καθώς ο νόμος που ψήφισε ο τότε υπουργός Ενέργειας και σήμερα Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δεν προέβλεψε δικλείδες ασφαλείας.

Χτες, το γραφείο Τύπου της ΝΔ επιχείρησε να απορρίψει την ευθύνη από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι επιχειρείται σύνδεση των δηλώσεων Χατζηδάκη ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές ρεύματος με τις… αυξήσεις ρεύματος. Ουσιαστικά, το επιχείρημα είναι ότι δεν θα αυξάνονταν οι τιμές ρεύματος από το «σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ», αλλά όχι και από τις «πρόσφατες πιέσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Και όμως, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η εφαρμογή του νέου μοντέλου - στόχου (target model) από το Νοέμβριο αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές».

Επίσης, το επιχείρημα «συμβαίνει παντού» που χρησιμοποιεί συχνά η κυβέρνηση, δεν είναι πλέον πειστικό, όχι ως γεγονός, αλλά ως δικαιολογία.

Τα ανακόλουθα συνεχίστηκαν: Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης χτες Παρασκευή δήλωνε ότι «θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία».

Φαίνεται ότι οι παγκόσμιες οικονομικές σταθερές… άλλαξαν σε μια μέρα, καθώς ο κ. Γεωργιάδης, συχνότατα ανακριβής και ανακόλουθος σε δηλώσεις του, είπε ότι «ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τις αυξήσεις και στο ρεύμα και σε μια σειρά άλλων προϊόντων που προέρχεται από τη διεθνή αύξηση του πληθωρισμού θα γίνουν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό που θα αναλύσει τη νέα οικονομική πολιτική».

Επίσης, τόνισε το εξής: «Κάποιοι ρωτάνε γιατί δεν ανοίγουμε τον λιγνίτη. Αν τώρα η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα από λιγνίτη, θα έχανε μισό δισ. ευρώ και θα χρεοκοπούσε. Ο λιγνίτης είναι πια οικονομικά ασύμφορος λόγω της αύξησης των τιμών των ρύπων. Άρα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση έχει και οικονομικό κίνητρο. Θα υπάρξουν μέτρα και άμεσα και μακροπρόθεσμα».

Βέβαια, το φετινό ιδιαίτερα ενεργοβόρο καλοκαίρι, που επέφερε και το άλμα ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος, απέδειξε πόσο ανέτοιμη είναι η Ελλάδα για την ενεργειακή μετάβαση και πόσο μπορεί να εκτεθεί ένας υπουργός με δηλώσεις του. Στις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, επανήλθε σε λειτουργία η λιγνιτική μονάδα 3 στη Μεγαλόπολη…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back