Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εν μέσω κοροναϊού, απολύσεις

Εικόνα του άρθρου Εν μέσω κοροναϊού, απολύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2020, 17:36
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Δομπόλη καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ότι στις 10 Μαρτίου, η εργοδοσία της φοιτητικής λέσχης της εστίας στη Δόμπολη, «προχώρησε σε απόλυση τριών εργαζομένων του εστιατορίου» με SMS, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα.

«Ένα χρόνο πριν, αφότου η φοιτητική λέσχη ιδιωτικοποιήθηκε, πέρασε δηλαδή σε εργολαβία με τις ευλογίες της πρυτανείας και φυσικά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η εργοδοσία με σκοπό να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της από τα κονδύλια προχώρησε σε απολύσεις και μείωση της ποιότητας και ποσότητας του φαγητού» προσθέτει και υπενθυμίζει ότι και τότε, τον Μάρτιο του ’19, είχαν ανακοινωθεί απολύσεις, αλλά ανακλήθηκαν και άλλαξε η εργολαβία.

«Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε όλες τις φοιτητικές λέσχες, όπως και σε αυτή της Δόμπολης, εργάζεται κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας και εξαντλητικά ωράρια, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις που εντείνουν την αβεβαιότητα και δεν παρέχουν καμιά ασφάλεια στους εργαζομένους» αναφέρει ο σύλλογος  και προσθέτει ότι επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα να υποχρεούνται να πληρώσουν ενοίκιο οι φοιτητές-τριες, όπως γίνεται στις (πολύ πιο σύγχρονες) κατοικίες της Δουρούτης.

«Οι υποδομές είναι απελπιστικές(κατεστραμμένοι τοίχοι/πόρτες/κουφώματα, χαλασμένες και ανθυγιεινές τουαλέτες με μούχλα, έλλειψη θέρμανσης κλπ).Το κτήριο δεν συντηρείται με αποτέλεσμα τα δωμάτια και τα κτίρια να ρημάζουν καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουμε αντισεισμική και αντιπυρική ασφάλεια. Το πρόβλημα με την θέρμανση είναι τεράστιο, καθώς έχουμε μία με δύο φορές την ημέρα για λίγες ώρες. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει καλή ηλεκτρολογική εγκατάσταση (όποτε ανάβουμε αερόθερμα πέφτουν οι ασφάλειες) έχει οδηγήσει στο να ζούμε σε κρύα δωμάτια» παραθέτει μερικά από τα προβλήματα.

Συνδέει τις απολύσεις με τις γενικότερες κεντρικές πολιτικές επιλογές και τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το νέο σύστημα εκμετάλλευσης της εργασίας, το κράτος έκτακτης ανάγκης ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να δώσει ένα οριστικό τέλος στη δημόσια και δωρεάν παιδεία».

Οι εστιακοί καλούν σε κινητοποιήσεις και λένε ότι «πρέπει να δώσουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα σε συντονισμό με τον Σύλλογο Εστιακών Δουρούτης, τον σύλλογο εστιακών Άρτας που κινούνται ήδη σε μια ενωτική-αγωνιστική κατεύθυνση, αλλά και με τους υπόλοιπους συλλόγους εστιών και φυσικά τους εργαζόμενους για να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back