Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωρίς δίδακτρα μόνο τα ΑμεΑ με 80% κι άνω

Εικόνα του άρθρου Χωρίς δίδακτρα μόνο τα ΑμεΑ με 80% κι άνω
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/09/2021, 16:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την κατάργηση της απαλλαγής από την καταβολή διδάκτρων για κατηγορίες ΑμεΑ, στα εκπαιδευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών εκ μέρους της διοίκησης καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα.

Η παράταξη κάνει λόγο για «πλήρη έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας», για «λογικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές» και για «αντιδημοκρατική και οπισθοδρομική λειτουργία της δημοτικής αρχής». Στην όλη εξίσωση, η «Ενότητα Πολιτών» βάζει και τις δημόσιες (σ.σ. στο facebook) καταγγελίες εκλεγμένων προέδρων τοπικών κοινοτήτων για απαξίωσή τους εκ μέρους της δημοτικές αρχές.

Σε συνεδρίασή της, στις 18 Αυγούστου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης όρισε τα δίδακτρα για τα εκπαιδευτικά της τμήματα για το διδακτικό έτος 2021-2022.

Τα ΑμεΑ, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, είχαν απαλλαγή 100% από τα δίδακτρα. Για το 2021-2022, η Κοινωφελής Επιχείρηση αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ορίσει δύο κατηγορίες: Τους μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω των 80% με πλήρη απαλλαγή από τα δίδακτρα και τους μαθητές-σπουδαστές  ΑμεΑ  με  ποσοστό  αναπηρίας από  60% έως 79% με απαλλαγή κατά 50% από τα δίδακτρα.  

Σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης και αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Ακονίδου ανέφερε ότι η διαβάθμιση των εκπτώσεων των διδάκτρων για μαθητές με αναπηρία καθορίστηκε βάσει του νόμου για τα ποσοστά αναπηρίας των ΑμεΑ. Επικαλέστηκε δε και το ποσοστό έκπτωσης που έχουν οι άποροι, κάνοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει μια «άνιση μεταχείριση». «Διαπιστώθηκε ότι οι άποροι είχαν ποσοστό απαλλαγής 50% και οι μαθητές-σπουδαστές με αναπηρία ποσοστό απαλλαγής 100% αδιακρίτως με αποτέλεσμα να ακολουθείται μία άνιση μεταχείριση αυτών, γεγονός που διορθώσαμε προτείνοντας την αναλογική μείωση των διδάκτρων στους μαθητές-σπουδαστές με αναπηρία με γνώμονα το ποσοστό αναπηρίας τους, εφαρμόζοντας ορθή κοινωνική πολιτική» είπε, όπως καταγράφεται στην απόφαση.

Στο πλαίσιο της «ορθής αυτής κοινωνικής πολιτικής» σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, δεν καταγράφεται στην απόφαση ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία άνω του 80% που φοιτούν στα εκπαιδευτικά τμήματα... Όπως ούτε και ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία κάτω του 80%. Πόσους δηλαδή αφορά αυτή η απόφαση για τα δίδακτρα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back