Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Συγχώνευση+πρυτανικές=γρίφος

Εικόνα του άρθρου Συγχώνευση+πρυτανικές=γρίφος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/04/2018, 16:43

Μέσα στην εβδομάδα τελικά θα ανακοινωθεί δημόσια ο νόμος που θα συγχωνεύσει Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου και κατόπιν, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου δεν αναμένεται να έχει συγκλονιστικές διαφορές από τα ήδη ανακοινωθέντα, εκτός από ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών. Για παράδειγμα, το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας δεν αναμένεται να μπει άμεσα στην Καλών Τεχνών (η οποία έχει εκφράσει τη διαφωνία της). Ωστόσο, στο σημείο συμφωνίας που έχει φτάσει η υπόθεση, αυτά είναι ελάσσονα, σε σύγκριση με ένα άλλο ζήτημα: τις πρυτανικές εκλογές.

Μέχρι τις 30 Απριλίου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα προκηρύξει πρυτανικές εκλογές. Οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του πρύτανη και την τριάδα αναπληρωτών κρατούν στάση αναμονής ακόμα (αν και κάποιες τάσεις εκφράζονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα ήδη), καθώς υπάρχει το ζήτημα, αν στις πρυτανικές θα ψηφίσει και το ΤΕΙ ή όχι. Καταρχάς, με τα παρόντα δεδομένα (και πιο πιθανή εκδοχή), οι εκλογές θα γίνουν πριν την οριστική συγχώνευση και άρα, στη νέα του εποχή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα διοικηθεί κυρίως (αν όχι αποκλειστικά), από την αρχή που θα αναδείξει το… παλιό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το ΤΕΙ Ηπείρου έχει ένα ικανό ακαδημαϊκό εκλογικό σώμα, όχι όμως τέτοιο που να μπορεί να επηρεάσει δραστικά ένα εκλογικό αποτέλεσμα. Επίσης, θα πρέπει να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα για να «εξισωθεί» με την ακαδημαϊκή κοινότητα του πανεπιστημίου.

Μια «ενδιάμεση» λύση είναι η παράταση των πρυτανικών θητειών, η οποία δεν πρέπει να αποκλείεται. Το  θέμα συζητήθηκε στο υπουργείο Παιδείας χτες, στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στην οποία συμμετείχαν η υφυπουργός Μερόπη Τζούφη, ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Αγγελόπουλος. «Η πολιτική ηγεσία προβληματίζεται, αλλά θα υπάρξει σύντομα απόφαση» είπε ο κ. Καψάλης σε δηλώσεις του σήμερα, στο πανεπιστήμιο. Το θέμα έχει τεθεί και από το ΤΕΙ, το οποίο έχει νέα πρυτανική αρχή με θητεία μικρότερη των τεσσάρων μηνών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει θέσει θέμα παράτασης θητείας, ωστόσο δεν είναι και αρνητικό.

Επί του παρόντος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περιμένει το σχέδιο νόμου για να εκφράσει άποψη.

«Όχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά»

Στο μεταξύ, όπως ενημέρωσε ο κ. Καψάλης, ολοκληρώνεται η προεργασία για την έγκριση 25 μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Βασική θέση της πρυτανικής αρχής είναι «να μην υπάρξουν δίδακτρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές των φοιτητών μας» όπως τόνισε ο πρύτανης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί αναπόδραστο αν το υπουργείο αρνηθεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των προγραμμάτων. Ο κ. Καψάλης έθεσε το θέμα κάπως… έντεχνα, ενόψει μιας πιθανότητας να μην καλυφθούν τα έξοδα και τελικά, να επιβληθούν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back