ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τηλε-κόντρα στο περιφερειακό συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου Τηλε-κόντρα στο περιφερειακό συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2020, 21:10
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το περιφερειακό συμβούλιο έγινε μεν εξ αποστάσεως, αλλά οι κόντρες δεν έλειψαν. Οι δύο πόλοι ήταν (και πάλι) η περιφερειακή αρχή και οι Ορίζοντες Ηπείρου.

Η «πέτρα του σκανδάλου» ήταν η πρόταση των Οριζόντων να καταβάλλουν περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες μισό μισθό για δύο μήνες (ένα μισθό δηλαδή).

Καθώς το συμβούλιο έγινε με κλειστή τηλεδιάσκεψη, τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι οι ανακοινώσεις των δύο παρατάξεων.

Ο κ. Ριζόπουλος αναφέρει:

«Ο περιφερειάρχης Ηπείρου αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατά 50% απόδοση στον εθνικό λογαριασμό για τον covid19, των μηνιαίων αποδοχών του. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος ζητώντας από τον Περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες να συνετιστούν με την προτροπή του πρωθυπουργού, διαθέτοντας στο κράτος, ο καθένας από μία αντιμισθία για τους επόμενους δύο μήνες».

Η περιφερειακή αρχή απαντάει:

«Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπ. Ριζόπουλος παραποιεί επίσης και τη δική του τοποθέτηση, αλλά και την απάντηση του περιφερειάρχη, ως προς την απόδοση του 50% των αποδοχών του στο εθνικό λογαριασμό για τον κοροναϊό.  Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ή ερώτηση στους αντιπεριφερειάρχες και φυσικά δεν έλαβε καμία απάντηση, την οποία σπεύδει ωστόσο να την προκαταλάβει».

Συμπληρώνει ακόμα ότι ο περιφερειάρχης «επικρότησε  επικρότησε την πρόταση του πρωθυπουργού», αλλά εξήγησε «πως την τρέχουσα περίοδο,  η μηνιαία αποζημίωση του των 2.200 ευρώ είναι ήδη δεσμευμένη σε ανειλημμένες υποχρεώσεις».

Επίσης, συμπληρώνει το εξής… ασυνήθιστο για επίσημη ανακοίνωση: «Είναι γνωστό ότι έχει ανοιχτή καθημερινά την πόρτα του σε ευπαθή άτομα, με ο,τι αυτό συνεπάγεται».

Ακόμα, ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε σχετικά με τις προσφυγικές δομές:

«Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Καχριμάνης για πρώτη φορά ομολόγησε σήμερα, ενδεχομένως άθελά του, πως γνώριζε εδώ και μήνες για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για κλειστές δομές υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κάτι που αρνούνταν επί μήνες. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι Ορίζοντες Ηπείρου άνοιγαν το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο κ. Καχριμάνης έλεγε πως δεν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας το συγκεκριμένο θέμα».

Η περιφερειακή αρχή απαντάει ως εξής:

«Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο περιφερειάρχης σε όλα τα προηγηθέντα Περιφερειακά συμβούλια, στα οποία τέθηκε ως θέμα το προσφυγικό, γνωστοποιούσε  ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ενημέρωναν για την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν κλειστές δομές, εξηγώντας μάλιστα και τους λόγους. Κλειστή δομή άλλωστε αναζητούνταν και στην Άρτα».

Κατά τα λοιπά, οι Ορίζοντες επιμένουν στην πρότασή τους για δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την πανδημία, την οποία αρνήθηκε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου. H παράταξη καταψήφισε τις αναμορφώσεις προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική στρατηγική της Περιφέρειας, γιατί, όπως τόνισε ο επικεφαλής Σπύρος Ριζόπουλος, «καταρτίζοντας σήμερα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024 ή αναμορφώνοντας τον προϋπολογισμό του 2020, φαίνεται σα να μην αντιλαμβάνονται οι δύο μηχανισμοί διοίκησης της Περιφέρειας Ηπείρου, πολιτικός και υπηρεσιακός, πως το περιβάλλον στη χώρα και στην περιοχή μας, μετά την επέλαση του κοροναϊού, θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη σημερινή πραγματικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back