ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ελπίδα ζωής» για την ΕΛΕΠΑΠ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2016, 11:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία θα είναι το «όχημα» με το οποίο η ΕΛΕΠΑΠ και (κυρίως) η Περιφέρεια Ηπείρου θα λειτουργήσουν τη στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Η απόφαση επικυρώθηκε στο χτεσινό (Δευτέρα 11/7) περιφερειακό συμβούλιο, παρουσία της Νατάσσας Μπέγκα, προέδρου της ΕΛΕΠΑΠ. «Η Περιφέρεια Ηπείρου  μας διέθεσε 15 στρέμματα πάνω στα οποία σήμερα ολοκληρώνεται ένας νέος οικισμός που θα διαμείνουν άτομα με νοητική υστέρηση, που όμως θα είναι λειτουργικά. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιας μορφής έργο στην Ελλάδα, και το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής πρόνοιας στην Ήπειρο» είπε μεταξύ άλλων.  Η Στέγη θα μπορεί να φιλοξενήσει 28 έως 35  άτομα  με ανάγκη στήριξης, ενήλικά, που δεν μπορούν να έχουν την στήριξη των οικείων τους.

 Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης τόνισε στην τοποθέτησή του «συνεργαζόμαστε με όλους φορείς, οι οποίοι σε αντίστοιχες δράσεις θα στηριχθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Όταν ανοίγεις την πόρτα και βλέπεις το πρόβλημα, λες ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΛΕΠΑΠ και σε όσους εργάζονται σε αυτήν.  Βοηθάμε την κοινωνία, τίποτε άλλο».

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Στέγη περιλαμβάνει επτά ισόγειες κατοικίες και ένα κοινόχρηστο χώρο, έκτασης 1810 μ2 συνολικά. Όλες οι κατασκευές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και πληρούν τις προϋποθέσεις για την υποστηριζόμενη διαβίωση.

 Περιλαμβάνεται μια κατοικία για βραχύβια παραμονή ατόμων με αναπηρία και ένας κοινόχρηστος χώρος καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, με γυμναστήριο, φυσιοθεραπεία, ιατρείο, εργαστήρια και έναν χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Ο περιβάλλον χώρος προβλέπεται να δεντροφυτευτεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, με χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.

Επίσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της «Ελπίδας Ζωής» προβλέπεται η οργάνωση και διεξαγωγή ερευνών, δράσεων, κοινωνικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και η οργάνωση δομών στέγασης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα), καθώς και δομές επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργικής απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back