ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθεροι οι εννέα λόγω αναρμοδιότητας για το ναυάγιο της Πύλου

Εικόνα του άρθρου Ελεύθεροι οι εννέα λόγω αναρμοδιότητας για το ναυάγιο της Πύλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2024, 18:23
ΕΛΛΑΔΑ

Ελευθεροί οι εννέα λόγω αναρμοδιότητας για το ναυάγιο της Πύλου

Το δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη την υπόθεση εναντίον εννέα Αιγυπτίων που κατηγορούνται ότι ευθύνονται για το ναυάγιο με αποτέλεσμα να πνιγούν εκατοντάδες μετανάστες πέρυσι και προκάλεσε σοκ στις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των συνόρων και το άσυλο, αφού ο εισαγγελέας δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία..

Η απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας ελήφθη λίγο μετά την έναρξη της δίκης και έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα από τους υποστηρικτές των κατηγορουμένων στο δικαστήριο.

Η υπόθεση είχε αντιμετωπίσει τις επικρίσεις των διεθνών ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες υποστήριξαν ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων σε δίκαιη δίκη διακυβεύεται καθώς η έρευνα για την προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής ακτοφυλακής βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι πιστεύεται ότι βυθίστηκαν με το Adriana, το οποίο βούλιαξε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου ενώ ταξίδευε από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Μόνο 104 άνθρωποι διασώθηκαν από την υπερπλήρη αλιευτική τράτα - όλοι άνδρες, στη συντριπτική τους πλειονότητα από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο - ενώ 82 πτώματα ανασύρθηκαν.

Οι εννέα άνδρες αντιμετώπιζαν έως και ισόβια κάθειρξη εάν καταδικάζονταν για τις πολλαπλές ποινικές κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, μεταξύ των οποίων λαθρεμπόριο ανθρώπων και πρόκληση θανατηφόρου ναυαγίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως να απορριφθεί η υπόθεση επειδή η μηχανότρατα βυθίστηκε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Το ναυάγιο συνέβη σαφώς σε διεθνή ύδατα και ... δεν μπορεί να θεμελιωθεί η δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων», δήλωσε η εισαγγελέας. «Προτείνω να κηρυχθούν αθώοι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3