Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Το ναυάγιο και τα «κροκοδείλια δάκρυα» της Ε.Ε.

Εικόνα του άρθρου Το ναυάγιο και τα «κροκοδείλια δάκρυα» της Ε.Ε.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2023, 23:29
ΕΛΛΑΔΑ

Δριμεία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ασκεί η Tagesspiegel, αναφορικά με τη στάση τους μετά από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου: «Η επικρατούσα πολιτική στην Ε.Ε. στοχεύει εδώ και καιρό στην περιχαράκωση, στην μεγαλύτερη «προστασία» των συνόρων και περιλαμβάνει παράνομες ενέργειες, όπως οι επαναπροωθήσεις, που γίνονται μάλιστα εντελώς ανοιχτά. Αγαπητοί υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., τουλάχιστον γλυτώστε μας από τα κροκοδίλια δάκρυά σας.

[…] Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ε.Ε. κρίνει πως εάν όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν, τότε αυτό δεν οφείλεται στην απελπισία τους, δεν οφείλεται στην κατάσταση των περιοχών όπου είναι καταδικασμένοι να ζήσουν, αλλά, αντιθέτως, σημαίνει ότι απλώς δεν έχουμε υψώσει ακόμη αρκετά τείχη και φράχτες, δεν έχουμε απελάσει αρκετά άτομα, δεν έχουμε στείλει αρκετούς ένστολους στα εξωτερικά σύνορα. […] Η διαφορά μεταξύ της Ε.Ε. και μίας αίρεσης είναι ότι οι αιρετικοί πιστεύουν πραγματικά τέτοιες ανοησίες, ενάντια σε κάθε απόδειξη. Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων - γιατί γι' αυτές μιλάμε εδώ, όχι για τις Βρυξέλλες ως αφηρημένη έννοια - πρόκειται για καθαρό κυνισμό. Ο οποίος μάλιστα καταστρέφει ζωές σε μαζική κλίμακα».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα του Βερολίνου tageszeitung αναφέρει για το ατύχημα πως «σύμφωνα με την οργάνωση Alarm Phone, η ελληνική ακτοφυλακή αγνόησε σήμα κινδύνου για το σκάφος. Η Alarm Phone είχε επικοινωνήσει με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Διάσωσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το σκάφος στις 16:53 της Τρίτης. Η αλληλογραφία πληροφορούσε ότι στο πλοίο επέβαιναν 750 άτομα και περιείχε επιπλέον τις συντεταγμένες του υπερφορτωμένου πλοίου, καθώς και έναν αριθμό τηλεφώνου με τον οποίο μπορούσαν να επικοινωνήσουν οι επιβάτες. “Ζητούν επειγόντως βοήθεια”, αναφέρει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο εστάλη επίσης στην Frontex και στο αρχηγείο της αστυνομίας. Οκτώ ώρες αργότερα, το πλοίο βυθίστηκε».

Πηγή: Deutsche Welle. Φωτογραφία: Λιμενικό ΣώμαΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back