Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα η εξαγορά Credit Suisse

Εικόνα του άρθρου Ελβετία: Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα η εξαγορά Credit Suisse
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2023, 21:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας ξεκίνησε έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από τον όμιλο UBS με κρατική υποστήριξη, ανακοίνωσε την Κυριακή το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας, με έδρα Βέρνη, εξετάζει πιθανές παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας της χώρας από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν σε μια έκτακτη συγχώνευση τον περασμένο μήνα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Υπήρχαν «πολυάριθμες πτυχές των γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που δικαιολογούσαν έρευνα και οι οποίες έπρεπε να αναλυθούν για να «εντοπιστούν τυχόν ποινικά αδικήματα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του [εισαγγελέα]», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Τον περασμένο μήνα, η UBS δήλωσε εξαγόρασε την Credit Suisse για 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και τη ρυθμιστική αρχή της αγοράς.

Η συμφωνία, η οποία σχεδιάστηκε επίσης για να συμβάλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αναταραχής, έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επικριτών σχετικά με το μέγεθος της συγχωνευμένης τράπεζας, με ενεργητικό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πάνω από 120.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back