Oikonomou pisoi

ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ στην ίδια οικογένεια και ένας δρόμος στα Ιωάννινα

Εικόνα του άρθρου ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ στην ίδια οικογένεια και ένας δρόμος στα Ιωάννινα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2021, 08:57

Ένας από τους μεγαλύτερους σε μήκος δρόμους των Ιωαννίνων, είναι η οδός Πετροπουλάκη. Ξεκινάει από το ύψος του εβραϊκού νεκροταφείου και διατρέχει όλο το λόφο, μέχρι την παράκαμψη των Ιωαννίνων.

Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στο δρόμο καταγόταν από μια ιστορική οικογένεια, με ρίζες στην Κρήτη και στη Μάνη. Ο πατέρας του ήταν ο Πιέρρος Πετροπουλάκης, στρατηγός, διοικητής ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, πρώτος στρατιωτικός διοικητής του ΕΛΑΣ στη Λακωνία, εθνοσύμβουλος στην ΠΕΕΑ και αργότερα, βουλευτής με την ΕΔΑ.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο ίδιος, ήταν ο Λεωνίδας Πετροπουλάκης και ήταν υπολοχαγός του ΕΔΕΣ. Με αυτό το βαθμό σκοτώθηκε στις 1 ή 4 Οκτωβρίου 1943 στο Πέτα, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο χωριό και ο Πετροπουλάκης σκοτώθηκε ακαριαία από βλήμα πυροβολικού. Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε καταστρέψει, με την ομάδα του, τις τηλεπικοινωνίες στο δρόμο Άρτας-Αμφιλοχίας.

«Τα τμήματά μας μετά την πλήρη αποχώρησιν των Γερμανών συνεπτύσσοντο κανονικώς προς τας αρχικάς των θέσεις. Ο υπ/γός Πετροπουλάκης μετά (4) ανδρών του ταγματός του ηκολούθησεν το ίδιον δρομολόγιον διά του οποίου εισήλθεν εις το χωρίον, οπότε, βλήμα πυροβολικού έπεσεν εγγύτατα της ομάδος ταύτης, ήτις επρόφθασε μεν να καλυφθή όπισθεν ενός τοίχου πλην όμως η απόστασις ήτο τόσον μικρά ώστε ο μεν Υπ/γός Πετροπουλάκης εφονεύθη δεχθείς μεγάλο θραύσμα εις την κεφαλήν οι δε υπόλοιποι τρεις ετραυματίσθησαν ελαφρώς» αναφέρει ο ίλαρχος Δημήτριος Γεωργιάδης, στην έκθεση της μάχης.

Η απόφαση ονοματοδοσίας του δρόμου από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ωστόσο, την περίοδο της χούντας, αναφέρει την οδό «Λ. Πετροπουλάκη ταγματάρχου, δολοφονηθέντος υπό του ΕΛΛΑΣ (sic) υπηρετούντος εις τον ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ». Ωστόσο, αρχειακά δεν αναφέρεται ταγματάρχης με αυτό το όνομα, που να σκοτώθηκε σε μάχες με τον ΕΛΑΣ, οι οποίες έτσι και αλλιώς ξεκίνησαν αργότερα.

Ο Πετροπουλάκης πατήρ, το 1956 έγινε ένας από τους βουλευτές που εξέλεξε η Δημοκρατική Ένωση, στην οποία συμμετείχε η ΕΔΑ, όντας εξόριστος. Παρότι ο συνασπισμός πήρε περισσότερες ψήφους, κυβέρνηση σχημάτισε η ΕΡΕ...


Πηγές:

Αθανασόπουλος Ι. «1 Οκτωβρίου 1943, ο ήρωας έπεσε» https://ellhnikaxronika.wpcomstaging.com/2020/10/01/1-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1943-%CE%BF-%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%80%CE%B5%CF%83%CE%B5/

Καρακατσιάνης Ι. (2010). «Η Μάνη στον πόλεμο-Κατοχή, Αντίσταση και Εμφύλιος». Διδακτορική διατριβή. Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μωραϊτίδης Μ-Π (2007) «Η συγκρότηση και η πολιτική ιδεολογία της μετεμφυλιακής Αριστεράς 1950-1951». Πτυχιακή εργασία. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back