ΓΙΑΝΝΕΝΑ

EL05APSFR009: Ο «δυνητικός κίνδυνος» πλημμύρας στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου EL05APSFR009: Ο «δυνητικός κίνδυνος» πλημμύρας στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2023, 23:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι καταστροφικές πλημμύρες επανήλθαν στην επικαιρότητα πολύ σύντομα φέτος στη Θεσσαλία, συμπληρώνοντας μια διαδοχή γεγονότων, των οποίων η συχνότητα είναι πλέον πολύ ανησυχητική.

Η πρόληψη είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο και συνήθως, περιορίζεται ή σε «εθιμοτυπικά» πλην χρήσιμα μέτρα όπως οι καθαρισμοί σε χαντάκια και αύλακες ή σε έργα που γίνονται κατόπιν εορτής, αλλά αποδεικνύονται ελλιπή στην επόμενη μεγάλη νεροποντή.

Διαβάστε επίσης: Κατεπείγον αντιπλημμυρικό... 13 χρόνια μετά

Πριν από μερικές μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην εκτίμηση κινδύνου, αλλά και στην πρόληψη των καταστροφών.

Το Flood Risk αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της οδηγίας της ΕΕ για την εκτίμηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, με μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνου.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν χάρτη απεικόνισης.

Εκεί, αποτυπώνονται πάνω από 14.000 περιοχές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σύμφωνα με τα δεδομένα, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο πλημμύρας.

Και ναι, είναι και τα Γιάννενα μέσα σε αυτές τις περιοχές.

Για την ακρίβεια, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του λεκανοπεδίου που ορίζεται από την Παμβώτιδα, τη λίμνη Λαψίστας (σημερινό κάμπο) και φτάνει από τους Μουζακαίους και το Χαροκόπι, διατρέχει τον κάμπο του Σταυρακίου και περνάει από το Ροδοτόπι, μέχρι τα πρώτα ορεινά σημεία του βορειοδυτικού τμήματος του λεκανοπεδίου, είναι υπό τον κίνδυνο πλημμύρας.

Αρκετές από αυτές τις περιοχές έχουν παρουσιάσει διάφορα ζητήματα, όπως καθιζήσεις, πλημμύρες (όπως εκείνη που έκλεισε την Εγνατία πριν από μια δεκαετία) κ.α.

Δεν είναι η μόνη περιοχή που εντοπίζεται: ο κάμπος στην Πρωτόπαππα, οι παρακαλάμιες περιοχές μέχρι τον Καταρράκτη, καθώς και άλλες περιοχές στην Ήπειρο: η περιοχή της Κεστρίνης στην Ηγουμενίτσα, μέχρι τη Σαγιάδα, η έκταση από την Παραμυθιά μέχρι το Καναλάκι, καθώς και μια πολύ μεγάλη έκταση από την Άρτα μέχρι τη Φιλιππιάδα και από τον Λούρο μέχρι και την Πρέβεζα, έκταση ενιαία, όπως έχει καταγραφεί.

Ο χάρτης είναι πολύ ενδιαφέρων και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι πηγές του. Παρέχει άμεση, διαδραστική δυνατότητα και οδηγεί στις εκθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το 2019 λοιπόν, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων είχε εκπονήσει την πρώτη αναθεώρηση της προκαταρκτικής αξιολόγησης κινδύνων πλημμύρας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και με ευρωπαϊκή (συγ)χρηματοδότηση.

Εκεί, καταγράφονται οι εξής ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου:

Ο κωδικός EL05APSFR009 αντιστοιχεί στα Γιάννενα:

Χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου-Αράχθου. Πεδιάδες Αρτας

Πεδιάδα Πρέβεζας

Χαμηλές περιοχές λεκάνης π. Αχέροντα, κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου και ρεμάτων δυτικά της περιοχής.

Μέσος ρούς Καλαμά από το ύψος της Βροσίνας έως το Καστρί

Κάτω ρούς - Δέλτα Καλαμά και παράκτια ζώνη Ηγουμενίτσας

Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων

Χαμηλές Ζώνες άνω ρου του Καλαμά και παραποτάμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back