Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Εκτεθειμένοι στα μικροσωματίδια

Εικόνα του άρθρου Εκτεθειμένοι στα μικροσωματίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2022, 16:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Παρά τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της covid-19, το 96% των κατοίκων αστικών κέντρων στην ΕΕ το 2020 ήταν εκτεθειμένο σε μικροσωματίδια άνω των επιτρεπτών ορίων, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

«Το 96% του αστικού πληθυσμού ήταν εκτεθειμένο σε μικροσωματίδια (PM2,5) σε ποσοστό μεγαλύτερο του ετήσιου μέσου όρου των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ», ο οποίος αυστηροποίησε τις συστάσεις του στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημείωσε ο ΕΟΠ.

Μόνο στην Εσθονία δεν ξεπεράστηκε το όριο αυτό.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι λιγότερο αυστηροί και έχουν οριστεί στα 15 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο για τα μικροσωματίδια, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 1% των κατοίκων αστικών περιοχών στην ΕΕ ξεπερνά αυτό το όριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην ανατολική Ευρώπη και την Ιταλία καταγράφεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων και βενζοπυρένιου (ένας καρκινογόνος παράγοντας) λόγω της καύσης άνθρακα και ξύλου για τη θέρμανση και για τη βιομηχανική παραγωγή.

Τα lockdown είχαν θετική επίδραση στην ποιότητα του αέρα, η μόλυνση του οποίου προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2020 για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 προκάλεσαν μείωση της δραστηριότητας στις οδικές, τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των εκπομπών που μολύνουν την ατμόσφαιρα», αποκάλυψε ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

Αν και τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν ως άμεση συνέπεια των περιορισμών αυτών, έως και κατά 70% τον Απρίλιο του 2020, το 89% των κατοίκων αστικών κέντρων στην ΕΕ παρέμενε εκτεθειμένο σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που συνιστά ο ΠΟΥ.

Βάσει των ευρωπαϊκών κριτηρίων το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 1%.

Σε ό,τι αφορά το όζον, 21 ευρωπαϊκές χώρες -εκ των οποίων οι 15 είναι μέλη της ΕΕ- σε σύνολο 37 που εξετάστηκαν ξεπέρασαν το όριο βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων. Αν ακολουθηθούν τα πρότυπα του ΠΟΥ όλες οι χώρες της Ευρώπης ξεπέρασαν το όριο.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται κάθε χρόνο για επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμός που πλησιάζει τους νεκρούς λόγω του καπνίσματος ή της κακής διατροφής.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων: Το 2019, 307.000 άνθρωποι στην ΕΕ πέθαναν πρόωρα εξαιτίας της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3