Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους ετησίως σε άτομα κάτω των 18 ετών στην Ευρώπη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών στο μέλλον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για την ποιότητα του αέρα που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Παρά τις βελτιώσεις των τελευταίων ετών, τα επίπεδα των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν επίμονα πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που βασίζονται στην υγεία, ιδίως στην κεντροανατολική Ευρώπη και την Ιταλία.
Ενώ οι εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη εξακολουθούν να μην είναι ασφαλή.
Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ατμοσφαιρική ρύπανση επειδή το σώμα, τα όργανα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη.
Αν και ο αριθμός των πρόωρων θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλός σε σχέση με το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού που εκτιμά ο ΕΟΠ κάθε χρόνο, οι θάνατοι σε πρώιμο στάδιο της ζωής αντιπροσωπεύουν απώλεια μελλοντικών δυνατοτήτων και συνοδεύονται από σημαντικό βάρος χρόνιων ασθενειών, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και αργότερα στη ζωή.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την πνευμονική λειτουργία και την ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών, ιδίως το όζον και το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2) βραχυπρόθεσμα και τα λεπτά σωματίδια (PM2.5) μακροπρόθεσμα. Η έκθεση των εγκύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με χαμηλό βάρος γέννησης και κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Μέχρι να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση σε ασφαλή επίπεδα συνολικά, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα γύρω από χώρους όπως τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί και κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως οι σχολικές μετακινήσεις και ο αθλητισμός, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έκθεσης των παιδιών.
Το 2021, πάνω από το 90% του αστικού πληθυσμού της ΕΕ ήταν εκτεθειμένο σε επιβλαβή επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, όζοντος και λεπτών σωματιδίων PM2.5, ένας από τους πιο επιβλαβείς ρύπους για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το 2022, η κεντροανατολική Ευρώπη και η Ιταλία ανέφεραν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις τόσο των PM2.5 που οφείλονται κυρίως στην καύση στερεών καυσίμων όπως ο άνθρακας για οικιακή θέρμανση και στη χρήση τους στη βιομηχανία.
Πηγή: European Enviroment Agency