Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΟΠ: Παίζουν καθυστερήσεις στην απαγόρευση φυτοφαρμάκων

Εικόνα του άρθρου ΕΟΠ: Παίζουν καθυστερήσεις στην απαγόρευση φυτοφαρμάκων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2023, 13:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η περιβαλλοντική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντέδρασε στις εκκλήσεις να καθυστερήσει η μείωση της χρήσης συνθετικών φυτοφαρμάκων κατά 50% καθώς και η μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά 20% έως το 2030, υποστηρίζοντας ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί καθόλου την καθυστέρηση.

Η χρήση φυτοφαρμάκων εξακολουθεί να απασχολεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ο οποίος κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την κατανάλωσή τους, σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ με την υποστήριξη ισχυρών αγροτικών συνδικάτων και κεντροδεξιών κομμάτων έχουν μπλοκάρει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση για τα φυτοφάρμακα, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώσει μια δεύτερη μελέτη επιπτώσεων έως τις 28 Ιουνίου για να καθησυχάσει τους φόβους για την επισιτιστική ασφάλεια.

Μεταξύ των ακτιβιστών και των επιστημόνων, επικρατεί ανησυχία ότι η εμβληματική δέσμευση του μπλοκ για την πράσινη γεωργία θα μπορούσε να θαφτεί με συνοπτικές διαδικασίες.

«Στην ΕΕ-27, οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων παρέμειναν σχετικά σταθερές σε περίπου 350.000 τόνους ετησίως μεταξύ 2011 και 2020», δήλωσε ο οργανισμός, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat. Αλλά «η ρύπανση από φυτοφάρμακα εξακολουθεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον», προειδοποιεί.

Για τους ανθρώπους, η έκθεση σε χημικά φυτοφάρμακα, κυρίως μέσω των τροφίμων, αλλά και μέσω του αέρα σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας, συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων και καρκίνου, αναφέρει η έκθεση.

Το 2020, τα κατώτατα όρια φυτοφαρμάκων για την ανθρώπινη ασφάλεια παραβιάστηκαν σε περισσότερα από ένα στα πέντε ποτάμια και λίμνες σε όλη την Ευρώπη, αναφέρει το έγγραφο του ΕΟΠ, ενώ το 83% των γεωργικών εδαφών που εξετάστηκαν το 2019 βρέθηκαν επίσης να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Από το 1990, οι πληθυσμοί των πτηνών και των πεταλούδων έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 30% στην Ευρώπη, ενώ σχεδόν μία στις 10 μέλισσες της ηπείρου απειλούνται με εξαφάνιση.

Σε έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ, οι πωλήσεις φυτοφαρμάκων μειώθηκαν μεταξύ 2011 και 2020, με τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και τη Δανία. Αντίθετα, η Λετονία και η Αυστρία παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων.

Σε όρους όγκου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία και τη Γαλλία. Αυτές οι δύο χώρες, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες ποσότητες που πωλούνται για τις περισσότερες ομάδες δραστικών ουσιών και είναι οι μεγαλύτεροι γεωργικοί παραγωγοί στην ΕΕ, ένας τομέας που υποστηρίζει ότι η χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαραίτητη για την απόδοση των καλλιεργειών του.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠ, το 83% των γεωργικών εδαφών που εξετάστηκαν σε μελέτη του 2019 περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τον οργανισμό της ΕΕ, οι 27 χώρες της ΕΕ πρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα φυτοφάρμακα υιοθετώντας εναλλακτικά μοντέλα γεωργίας, όπως η αγροοικολογία.

Με πληροφορίες από Le Monde, The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back