Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

Εικόνα του άρθρου Έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2022, 14:53
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, υπό τον Θάνο Πλεύρη, αναφορικά με τις εξελίξεις στην πανδημία και την άρση των μέτρων.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε, σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Όπως ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Με τη σειρά της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε πως μπαίνουμε σε μία φάση και προσέχουμε. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας και παίρνουμε μέτρα που θα μας επιτρέπουν να ζούμε με μεγαλύτερους ρυθμούς ελευθερίας», σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έκανε μια αποτίμηση της πανδημίας, λέγοντας ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι από την Όμικρον 2 που παρουσιάζει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση 7% στους διασωληνωμένους και σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό εισαγωγών και κρουσμάτων.

Tέλος η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα. 

Στη νέα φάση, είπε, ο έλεγχος όχι μόνο στα παιδιά αλλά γενικά στην κοινότητα θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. «Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε. 

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.  

Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, είπε. 


Ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Στο πλαίσιο ύφεσης των σκληρών δεικτών της πανδημίας και διαχείρισης της, που παρατηρείται, οι χώρες ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς που αποσκοπούσαν στη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Αποτελεί, όπως είπε, φυσική εξέλιξη η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που θα οδηγήσει σε μια βελτιωμένη καθημερινότητα σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα.


Κριτική ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης προσπάθησε σήμερα ανεπιτυχώς να διασκεδάσει την ανησυχία της κοινής γνώμης από την πρόωρη "χαλάρωση" των μέτρων κατά της covid-19», αναφέρει, σε δήλωσή του, σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως σημειώνει ο κ. Ξανθός, ο υπουργός «επιβεβαίωσε ότι είναι αμιγώς πολιτική και χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση αυτή η απόφαση της κυβέρνησης». «Δεν πρόκειται για αποκλιμάκωση των περιορισμών με βάση την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως παραπειστικά είπε ο κ. Πλεύρης, αλλά για "σήμα" λήξης της πανδημίας και προαποφασισμένης εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας αναχαίτισης της διασποράς, στήριξης του ΕΣΥ και προστασίας της δημόσιας υγείας. Δυστυχώς, η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση», τονίζει.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε «σε μία φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50-60 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί ούτε αποκλιμακώνεται και που η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρώπης στον δείκτη της ημερήσιας θνησιμότητας (θάνατοι/εκατομμύριο πληθυσμού)».

«Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, υποτιμά τον κίνδυνο και ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημικής κρίσης. Δεν είναι πλέον σε θέση ούτε την πανδημία να διαχειριστεί αποτελεσματικά ούτε να λύσει κανένα ζωτικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών (ακρίβεια, ενεργειακό κόστος, μείωση αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών).  Είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας η απομάκρυνσή της», καταλήγει ο κ. Ξανθός.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back