ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ένατη αύξηση επιτοκίων

Εικόνα του άρθρου ΕΚΤ: Ένατη αύξηση επιτοκίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2023, 23:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για ένατη συνεχή φορά σήμερα.

Αντιμετωπίζοντας μια ιστορική άνοδο των τιμών, η ΕΚΤ έχει πλέον αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 425 μονάδες βάσης συνολικά από τον περασμένο Ιούλιο, ανησυχώντας ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να διαιωνιστεί τόσο από την αύξηση του κόστους όσο και από την αύξηση των μισθών σε μια εξαιρετικά στενή αγορά εργασίας.

Με την κίνηση της Πέμπτης κατά 25 μονάδες βάσης, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,75%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2000 - πριν καν κυκλοφορήσουν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 4,25%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το τι θα επακολουθήσει είναι σε εκκρεμότητα. «Έχουμε να καλύψουμε περισσότερο έδαφος; Αυτή τη στιγμή δεν θα το έλεγα», είπε η Λαγκάρντ, ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα.

«Υπάρχει η πιθανότητα μιας αύξησης (την επόμενη φορά). Υπάρχει η πιθανότητα μιας παύσης. Είναι ένα αποφασιστικό ίσως». δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «ανοιχτόμυαλοι» και ενωμένοι.


Αργή μείωση

Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αργά και θα μπορούσε να χρειαστεί μέχρι το 2025 για να επανέλθει στο 2%, καθώς η αύξηση των τιμών που αρχικά προήλθε από την ενέργεια έχει διαχυθεί στην ευρύτερη οικονομία μέσω μεγάλων προσαυξήσεων και τροφοδοτεί το κόστος των υπηρεσιών.

Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός έχει μειωθεί στο μισό από τον Οκτώβριο, η υποκείμενη αύξηση των τιμών κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ενδέχεται να έχει επιταχυνθεί ακόμη και αυτόν τον μήνα.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι των λεγόμενων επιπτώσεων του «δεύτερου γύρου» δεν έχουν επιδεινωθεί από τον περασμένο μήνα.

Όμως, η ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ έχει προκαλέσει φόβους ότι οι μισθοί θα εκτοξευθούν καθώς οι εργαζόμενοι θα προσπαθούν να ανακτήσουν τα πραγματικά εισοδήματα που έχασαν λόγω του πληθωρισμού, γι' αυτό και πολλοί επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο εν αναμονή των φθινοπωρινών στοιχείων για τους μισθούς.

Φωτογραφία: © Felix Schmitt for ECB

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back