Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 1-10-2021, 12:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα γιορτάσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων απευθύνει πρόσκληση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος σε μία εκπαιδευτική περιήγηση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο στη Θεσπρωτία.

Οι μαθητές θα «ξεναγηθούν» στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020, με βασική επιδίωξη την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη των μνημείων.

Θα παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία καθαρισμού και συντήρησης λίθινων αρχιτεκτονικών μελών και θα γνωρίσουν τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή. 

Επιπλέον, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει και στο πρόγραμμα των διαδικτυακών εκδηλώσεων με την προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με θέμα τις εργασίες συντήρησης που έχουν πραγματοποιηθεί σε τρεις σημαντικούς οχυρωμένους οικισμούς της Θεσπρωτίας, την Ελέα, τη Ντόλιανη και τα Γίτανα, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

«Οι επεμβάσεις υλοποιήθηκαν με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε αρχαιολογικού χώρου σε συνδυασμό με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Βασικός στόχος των εργασιών ήταν πρωτίστως να διασφαλιστεί η προστασία των μνημείων από περαιτέρω φθορά, όπως και να αναδειχθούν και να γίνουν προσιτά στους επισκέπτες» σημειώνεται.

Το βίντεο θα προβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα και μέσα από τη σελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας στο facebook.

*Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, στην ξενάγηση θα λάβει μέρος προκαθορισμένος αριθμός σχολικών ομάδων κατόπιν συνεννόησης.


* Φωτογραφία αρχείου: Λίθινο εδώλιο του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων κατά την περίοδο συντήρησής του

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa