ΗΠΕΙΡΟΣ

«Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» στα Γίτανα

Εικόνα του άρθρου «Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές» στα Γίτανα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2019, 12:05
ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες και σε ενήλικο κοινό, διοργανώνει στον αρχαιολογικό χώρο Γιτάνων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο της δράσης του υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» (9-12 Μαΐου).

«Στο θέατρο των Γιτάνων»  

9 και 10 Μαΐου

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει εκπαιδευτική περιήγηση στα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας πόλης των Γιτάνων (τομέας ιδιωτικών οικιών, αγορά, ναοί, πρυτανείο-αρχείο), όπως και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον χώρο του θεάτρου, το οποίο, πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, είχε λειτουργήσει κατά την αρχαιότητα και ως χώρος πολιτικών συναθροίσεων των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών. 

Η θέση της αρχαίας πόλης σε μία θέση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (αρχαίου Θυάμιδος), αποτελεί επιπλέον αφορμή για την επισήμανση της αμφίδρομης σχέσης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας των αρχαίων μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος (υπεύθυνος δράσης: Στ. Βασιλειάδης, αρχαιολόγος).


«Γνωρίζετε τα Γίτανα;»

12 Μαΐου 

Με σύνθημα «Γνωρίζετε τα Γίτανα;», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλιατών, προσκαλεί τους κατοίκους του Δήμου Φιλιατών να περιηγηθούν στην αρχαία πόλη των Γιτάνων, τον μεγαλύτερο σε έκταση και σημαντικότερο από άποψη πολεοδομικής οργάνωσης αρχαίο οικισμό της Θεσπρωτίας, που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την  ομώνυμη έδρα του Δήμου. Η δράση στοχεύει να αναδείξει τη διαχρονική σημασία της ευρύτερης περιοχής των Φιλιατών, καθώς τόσο η σύγχρονη ομώνυμη έδρα του Δήμου όσο και η αρχαία πόλη των Γιτάνων αποτέλεσαν σημαντικά πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά κέντρα της Θεσπρωτίας.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι μαθητές και το ενήλικο κοινό θα «ξεναγηθούν» στο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του θεάτρου Γιτάνων, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020. 

Τον γενικό συντονισμό έχουν η Γεωργία Πλιάκου, προϊσταμένη του Τμήματος. Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και ο Στ. Βασιλειάδης, αρχαιολόγος.


* Φωτογραφία αρχείου απο τις εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Γιτάνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3